Verhitte discussies bij politieke avond: ‘Er is niks te doen in Badhoevedorp’

Algemeen
Dertien politieke partijen kwamen naar Badhoevedorp om campagne te voeren.
Dertien politieke partijen kwamen naar Badhoevedorp om campagne te voeren. (Foto: Titia Hartvelt)

BADHOEVEDORP – Welke partij heeft Badhoevedorp het best op de agenda staan op het gebied van wonen, verkeer, leefbaarheid en participatie. Op uitnodiging van de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp mochten de veertien politieke partijen waarop 16 maart kan worden gestemd, afgelopen maandagavond aan de dorpsbewoners vertellen wat hun plannen zijn. Het podium was het Dorpshuis.

Titia Hartvelt

Bij aankomst werden de dorpelingen ontvangen door een aantal HAP-leden bij hun die vast de tactiek van die avond aan het voorbereiden en voor de deur een eenzame campagnevoerder voor Eén Haarlemmermeer die elke bezoeker een flyer overhandigde. Binnen zaten de vertegenwoordigers al in de startblokken om zich van hun beste kant te laten zien. Immers, van deze avond moesten ze het hebben om Badhoevedorpers over te halen voor hun partij te kiezen. En dat was niet gemakkelijk. De bijna volle zaal Badhoevedorpers lieten zich niets wijs maken. Politica Amma Asante, die de avond begeleidde, hard er een flinke dobber aan.

De avond werd ingeleid met iets luchtigs; en pubquiz om de kennis over Badhoevedorp bij te testen. Hoe heet het kunstwerk op de Sloterbrug? Van welke vis zijn er kaken in het dorp? Waar komt Sinterklaas ieder jaar aan? Hoeveel inwoners had Badhoevedorp in 2021? Hoe gaat de nieuwe wijk heten? Voor lijsttrekker van Eén Haarlemmermeer en inwoner van Badhoevedorp Hans Spijker, een eitje. Hij won dan ook de quiz. Hoeveel vragen de overige politici goed hadden werd niet bekend gemaakt, maar ze zaten er regelmatig naast.

Luchtig maar informatief

Dertien van de veertien partijen waren aanwezig. Alleen de stoel van Belang van Nederland bleef leeg. Amma Asante had de opdracht gekregen om er een luchtige maar informatieve avond van te maken. Een lastige opdracht met onderwerpen die toch wel gevoelig liggen in het dorp. Zoals wonen. Vragen vanuit de zaal gingen vooral over passende woningen voor senioren en betaalbare woningen voor jongeren. Want daar is een groot tekort aan in een dorp waar overwegend duurdere huizen staan. En ruimte is er ook niet veel meer. De VVD trapte af met het antwoord en sprak de wens uit veel te willen bouwen, ‘voor iedereen een plekje’, wist Katrijn Kliphuis te vertellen. “Bouwen in alle segmenten en ook in het sociaal betaalbare middensegment. Appartementen voor jongeren in het dorp creëren bij Oleander in het centrum met meer hoogbouw en appartementen.”

De poes naar buiten

Senioren in het dorp willen ook doorstromen, niet naar een appartement, maar naar een leuk klein huisje ‘waar ook de poes naar buiten kan’. Maar waar is daar nog ruimte voor in Badhoevedorp? Zeker niet eerste vier jaar. De PvdA ziet mogelijkheden in huizen bouwen waar kopers alleen het huis betalen en de grond in erfpacht hebben. “Een schijnoplossing”, volgens Forza!. “Als je gaat kijken wat de exploitatie van een huurwoning maximaal mag kosten, namelijk 183.00 euro, dan is dat niet te doen met alle duurzaamheidseisen. En uiteindelijk betaal je de grond gewoon bij de koop het huis. Die woningen gaan er niet komen. De enige manier om zo’n huis te bouwen is geld”, wist Erik Vermeulen.

Schijnbare oplossing

Het idee van Eén Haarlemmermeer om tiny houses tijdelijk op de plek van de nieuwe wijk Schuilhoeve te bouwen, tot er groen licht wordt gegeven, werd door het CDA direct om zeep geholpen. HAP bracht de schijnbare oplossing. “Ruimte in het dorp is een uitdaging. We proberen ruimte te creëren en grenzen op te trekken in samenspraak met Den Haag. Maar eigenlijk is het een fiscaal probleem. Om de woningmarkt in beweging te krijgen moeten jongeren de mogelijkheid krijgen om een hypotheek te nemen. De huizen moeten terug naar betaalbare prijzen en als we gaan bouwen dan voor 60 procent in het middensegment huur en koop”, aldus Johan Rip. Lijst 12 Haarlemmermeer wil graag diversiteit in woningbouw, D66 zoekt het meer in creatieve oplossingen met tijdelijke woningen en GroenLinks wil naar Den Haag om Schiphol kleiner in te krimpen om zo meer ruimte voor woningen te realiseren. En zoals het in campagnetijd betaamt, werden alleen ideeën geopperd, maar niks was concreet.

Niks te doen

Ook het voorzieningenniveau in het dorp kwam ter sprake. Amma Asante trapte af. Ze woont nog niet zo lang in Badhoevedorp en haar twee pubers weten niet hoe snel ze weg moeten komen, want: “Er is niks te doen in Badhoevedorp”. En wat er te doen is, wordt wegbezuinigd. Vertegenwoordigers van Scouting Leeghwatergroep Badhoevedorp, Galerie Kunst 2001 en Circus Acrobatico, kwamen vertellen wat de bezuinigingen die vorig jaar zijn afgekondigd voor hun club betekent. De scoutinggroep zit ook nog eens met een zwaar verouderd clubhuis en zit financieel aan de grond. Ook de activiteiten van Kunst 2001 en Circus Acrobatico zullen niet meer door kunnen gaan. 

Vooral de nu regerende partijen VVD, HAP, CDA en PvdA, sprongen onmiddellijk in de verdediging: het kan niet anders. “Er moet twintig miljoen euro op tafel komen, dus dit college moet bezuinigen, ook door corona. Er is voor gekozen de minima en ondernemers niet te belasten. Het was een moeilijke puzzel, maar er is gekozen voor middengroepen. Maar als er een financiële meevaller uit Den Haag komt, dan is het maatschappelijk middenveld het eerste aan de beurt om gecorrigeerd te worden.” Groenlinks opperde nog dat er samen met D66 en SGP een tegenbegroting is ingediend waarbij bedrijven werden belast, maar daar is niks mee gedaan.

Participatie

Participatie was het onderwerp waar de zaal het meeste teleurgesteld in is en zich vaak bekocht voelt. Plannen worden in Hoofddorp gemaakt en naar bewoners, die de kennis hebben, wordt niet geluisterd, was de algehele teneur. “Participatie is niet bewoners vragen welke kleur baksteen een nieuwbouwproject moet krijgen. We werden niet gevraagd of we het eens waren met een weiland vol zonnepanelen, maar we mochten alleen meebeslissen over het hekwerk dat er omheen komt”, werd er als voorbeeld uit de zaal geroepen. Uiteraard beloofden alle partijen hierin verbetering. Over vier jaar zullen we het weten.

Als laatste heikele punt werd het onderwerp verkeer nog even behandeld. De zaal wil dat de tramlijn 2 doorloopt tot aan de brug, dat het sluipverkeer vanuit Amsterdam wordt geweerd en dat er een plan komt voor langzaam verkeer, zodat de fiets veel meer wordt gepakt in plaats van de auto zodat het centrum niet vastloopt. En dan hoeft een nieuwe Sloterburg ook niet. Voor de verkeersmaatregelen die nu worden genomen zoals het afsluiten van verkeer op de Zeemanlaan, had de zaal geen goed woord over. De algehele conclusie was dan ook dat het verkeer in Badhoevedorp een uitgelezen onderwerp voor participatie.