Het totale aantal banen in Haarlemmermeer staat op 162.600.
Het totale aantal banen in Haarlemmermeer staat op 162.600. ((Foto: Pixabay))

Flinke groei werkgelegenheid Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER - De werkgelegenheid in gemeente Haarlemmermeer is in 2018 fors gestegen. Het aantal banen nam met 5,3 procent toe terwijl de gemiddelde stijging in Nederland 2,2 procent was. Daarnaast daalde de werkloosheid van 4 naar 3,2 procent. Onder de grote Nederlandse gemeenten met minimaal 50.000 arbeidsplaatsen neemt Haarlemmermeer een eerste plaats in wat betreft deze groei.

De werkgelegenheid in Haarlemmermeer bereikte in 2018 een record. Het aantal banen nam met 8.300 toe. Dit bracht het totale aantal banen in Haarlemmermeer op 162.600. De groei wordt vooral veroorzaakt door de vestiging van veel nieuwe bedrijven in de gemeente. Deze 2.371 bedrijven creëerden samen 5.465 arbeidsplaatsen. Haarlemmermeer voert met ruime voorsprong de lijst van gemeenten met de grootste werkgelegenheidsgroei aan. Wethouder Ap Reinders: "Deze cijfers bewijzen maar weer eens dat Haarlemmermeer een banenmotor voor de regio is. De werkgelegenheidsgroei in onze gemeente is meer dan twee keer zo hoog als de gemiddelde groei in Nederland. Steeds meer bedrijven weten de weg naar Haarlemmermeer te vinden en onze inwoners, van wie er steeds minder op de bijstand zijn aangewezen, profiteren daarvan."

Brexit

Haarlemmermeer profiteert van de Brexit en de onzekerheid daarover. Vorige maand werd al bekend dat nooit eerder zoveel nieuwe bedrijven uit Groot-Brittannië naar de regio Amsterdam kwamen als in 2018: 22 bedrijven met meer dan 1.400 arbeidsplaatsen. Wethouder Marja Ruigrok: "Wat deze cijfers vooral laten zien, is dat Haarlemmermeer bruist van de bedrijvigheid. Er is voor ieder wat wils. De kwaliteit van de werklocaties is hoog. En wat ons echt uniek maakt, is de bereikbaarheid. We hebben vier rijkswegen, zeven provinciale wegen, vier treinstations, een Ringvaart en Schiphol. Daarnaast is de afstand tussen de havens en de luchthaven niet groot. Dit alles maakt Haarlemmermeer uniek en aantrekkelijk."

ICT-sector

Het waren vooral bedrijven in de ICT-sector die Haarlemmermeer in 2018 mocht verwelkomen. In totaal groeide het aantal ICT-bedrijven met 25,9 procent waardoor het aantal mensen wat in Haarlemmermeer in de ICT-branche werkt met 10,9 procent steeg. Ook in de bouwsector was een flinke werkgelegenheidsgroei van 16 procent te zien. De economische relatie tussen de gemeente en luchthaven Schiphol is nog steeds zeer sterk. Maar liefst 44 procent van de werkenden in Haarlemmermeer is actief op of rond de luchthaven.

Meer berichten