Mats Hoogland.
Mats Hoogland. (Foto: (Foto: Jasper Groen))

Column Mats - Lente in Hoofddorp

door Mats Hoogland

De prachtige luchten en avondschemeringen boven de spuuglelijke rijtjeshuizen en flats, als twee puzzelstukjes die eigenlijk niet in elkaar horen, maar wel passen. Het verlaten ex-skatepark, dat omgedoopt is tot stadstuin, die nu weer begint op te bloeien. De kleine beetjes mos die weer beginnen te groeien tussen de bakstenen voor de etalages van de kledingwinkels, waar de kleren weer vrolijke kleuren hebben gekregen. Er scheert een enorme hoeveelheid aan mensen over de overbodige hoeveelheid aan rotondes.

Drukke mensen met lege harten haasten zich door de straten, kinderen gillen in de verte, terwijl op de hoek een vrouw is stil gaan staan, haar ogen heeft gesloten en nu geniet van het zonlicht op haar wangen en haar neus. Met haar hoofd een beetje gekanteld en haar mond een beetje open. Het gewicht van haar boodschappentassen nagelt haar aan de grond en de rust in haar hoofd tilt haar op.

Pas als de lucht zwaar wordt, er een wolk voor de zon drijft en er een schaduw over haar heen slaat, opent ze haar ogen, haalt ze haar fiets van het slot en rijdt ze weg naar de realiteit en haar drie kinderen thuis. En ik zit boven in het Cultuurgebouw. Ik kijk uit over al die mensen in het centrum en denk. Aan hoe fijn het is dat de zon nooit uit gaat en dat het altijd vanzelf weer lente wordt.

Meer berichten