Raad draagt Marianne Schuurmans voor als burgemeester

De voorgedragen burgemeester Marianne Schuurmans.
De voorgedragen burgemeester Marianne Schuurmans. ((Foto: Gemeente Haarlemmermeer))

HAARLEMMERMEER - De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft maandagavond 3 juni besloten om Marianne Schuurmans-Wijdeven voor te dragen als nieuwe burgemeester van Haarlemmermeer. Vice-voorzitter van de raad Ron Heimerikx deed deze mededeling aan het eind van de besloten raadsvergadering.

Marianne Schuurmans is sinds 2013 burgemeester van Lingewaard. Daarvoor was zij 3 jaar burgemeester van Millingen aan de Rijn. Verder was Schuurmans directeur recruitment (2008-2010), lid van Provinciale Staten van Gelderland (2007-2011) en wethouder van Beuningen (2005-2006). Zij is lid van de VVD.

Schuurmans heeft in de tweede gespreksronde laten zien dat zij uitstekend geschikt is voor het ambt van burgemeester in een grote gemeente. Zij heeft stevige ervaring in het bestuurlijke domein en zal door haar bestuursstijl goed in staat zijn om contact te leggen met Haarlemmermeerders in alle wijken en kernen.

De gemeenteraad van Haarlemmermeer meent dat Marianne Schuurmans qua ervaring, motivatie en vaardigheden van alle twaalf kandidaten die belangstelling toonden voor de functie, het beste voldoet aan het door de raad vastgestelde profiel.

Sollicitatiegesprekken

De Vertrouwenscommissie uit de raad die de afgelopen weken de sollicitatiegesprekken heeft voorbereid en gevoerd, bestond uit Beryl van Straten-van Diepenbeek (VVD, en voorzitter van de commissie), Paul Meijer (Forza!Haarlemmermeer), Sophie van de Meeberg (HAP), Herman Koning (CDA) en Joost Koomen (D66). De Vertrouwenscommissie deed verslag van haar werkzaamheden tijdens de raadsvergadering van 3 juni.

De voordracht van de raad wordt nu via de Commissaris van de Koning van Noord-Holland, Arthur van Dijk, aangeboden aan de regering, zodat de Kroon (de Koning en zijn ministers) de nieuwe burgemeester van Haarlemmermeer kan benoemen.

Het is de bedoeling dat de installatie van Marianne Schuurmans gebeurt op woensdag 10 juli, in een openbare raadsvergadering.

Kroonbenoemd

Schuurmans volgt Onno Hoes op die sinds november 2017 waarnemend burgemeester is. Toen Theo Weterings vertrok om burgemeester te worden van Tilburg is besloten pas een nieuwe burgemeester te zoeken tot na de fusie van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer per 1 januari 2019. Dat proces is nu afgerond. Marianne Schuurmans wordt de eerste kroonbenoemde burgemeester van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer.

Meer berichten