Onderscheidingen voor het Verzet in lezing CRASH

1946: Verzetskruis postuum.
1946: Verzetskruis postuum. ((Foto: www.crash40-45.nl))

AALSMEERDERBRUG - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40- '45 aan de Aalsmeerderdijk verzorgt zaterdagmiddag 22 juni een lezing over Onderscheidingen voor het Verzet.

Rogier Rijpkema (luitenant-kolonel KLu b.d.) neemt zijn luisteraars mee in zijn uitgebreide verhaal over Ridderorden en Onderscheidingen. De onderwerpen die aan bod komen zijn: Introductie over Nederlandse ridderorden en onderscheidingen, de verleningscriteria "in den strijd", het Verzetskruis; Besluiteloosheid en Het weigeren van onderscheidingen. Daarnaast komen Militairen versus burgers, getuigenverklaringen, de Invloed van het Koningshuis, het Verzet in Oost-Azië (Nederlands-Indië) en de Overige onderscheidingen voor het Verzet aan de orde.

De lezing begint 13.00 uur en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers.

Rogier Rijpkema is bestuurslid en redacteur van de Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen en verantwoordelijk voor de redactie van de publicaties van die vereniging. Hij heeft vele publicaties over onderscheidingen op zijn naam staan. Momenteel werkt hij aan een boek over de 'Eervolle Vermelding bij dagorder'. Rijpkema is daarnaast als adviseur verbonden aan de Commissie Dapperheids-onderscheidingen Defensie en de Afdeling Decoraties van het Ministerie van Defensie.

www.crash40-45.nl

Meer berichten