Jong en oud doet mee aan de Avondvierdaagse. Met ouders of met school.
Jong en oud doet mee aan de Avondvierdaagse. Met ouders of met school. ((Foto: Archief Rodi))

Veertigste Avondvierdaagse in Hoofddorp

HOOFDDORP - Het is alweer de veertigste keer dat Wandelvereniging STEVO (Steeds Voorwaarts) de Avondvierdaagse in Hoofddorp organiseert. Dit laat het bestuur van de actieve wandelaarsclub niet ongemerkt voorbij gaan. Dinsdag 18 juni is de officiële openingsavond die geopend wordt door burgemeester Onno Hoes. Er worden meer dan tweeduizend wandelaars verwacht en er is een deelnemer die al voor de 61ste keer met een avondvierdaagse meedoet.

Tweeduizend wandelaars verwacht

Penningmeester Jan Koningen is enthousiast over de vierdaagse: "Zoals ieder jaar kunnen de deelnemers kiezen tussen de 5 en de 10 kilometer. Er is contact met alle scholen in Haarlemmermeer en die doen allemaal mee. Het is nu eenmaal een traditie. En altijd zijn er veel ouders of grootouders langs de kant."

Vrijdag 21 juni, de laatste wandelavond, worden de scholen en wandelaars warm onthaald door de Drumband. En op het veld achter basisschool De Bosrank draait een deejay muziek. Ook krijgen de wandelaars verschillende verrassingen onderweg.

Zelf is Koningen sinds 2015 bij de organisatie betrokken. "Met een zeer gedreven groep mensen werken wij enorm hard om de vierdaagse tot een succes te maken. Wandelen is een sociaal gebeuren en je ziet dat er ieder jaar veel belangstelling is. De enige spelbreker kan het weer zijn."

Zwerfbingo

De vierdaagse gaat met haar tijd mee met onder andere een wedstrijd voor een schoner milieu. "STEVO doet mee aan de landelijke actie van een Schone Avondvierdaagse. Deelnemende kinderen vullen zwerfbingokaarten in over het zwerfafval dat zij onderweg vinden en opruimen. Uit de ingeleverde bingokaarten wordt op de laatste dag een aantal prijswinnaars getrokken. Ook ontvangen alle deelnemende kinderen een herinneringsoorkonde van deze veertigste STEVO-avondvierdaagse."

Mirjam van Rijn uit Hoofddorp is trots op haar twee dochters die op het zwerfbingokaart-onderdeel extra hun best gaan doen. "Moet je eens voorstellen dat iedere deelnemer iedere avond twee stukken vuil opruimt, dan zit je na vier avonden aan 16.000. Door de avondvierdaagse wordt Haarlemmermeer, gezonder, sportiever en schoner. Soms loopt alles wel heel mooi in elkaar over. Mijn dochters vinden het meedoen aan die wedstrijd net zo leuk als het wandelen."

STEVO

STEVO staat voor Steeds Voorwaarts Hoofddorp en werd opgericht in de herfst van 1959. Een tijd waarin jongeren nog in het gelid liepen en uniformen droegen. In de jaren '60 veranderde dat, maar de boodschap bleef dezelfde, met en voor elkaar wandelen. Iets later werd een start gemaakt met de avondvierdaagse. Het bleek een gouden greep in de geschiedenis van STEVO. Daarnaast kwamen er andere belangrijke jaarlijks terugkerende tochten, zoals de Dik Trom tochten, een avondtocht in Hoofddorp, en een Pannenkoekentocht. En dan zijn er ook nog de Herfstkleurentocht en Meerwandelen. Het jaarprogramma is te vinden op www.stevo-hoofddorp.nl.

Zelf doet Koningen ook vaak met wandeltochten mee: "In ieder geval veertien keer per jaar. We lopen met een groep leden van STEVO en komen in het hele land. Via deze sport kom je er al snel achter hoeveel prachtige plekken er nog steeds zijn. We gaan altijd met een speciale bus met zestig tippelaars en maken er een mooi en gezond dagje uit van. Nieuwe leden kunnen we altijd gebruiken. Wandelen is een sfeervolle, gezonde en relatief goedkope sport."

Inschrijven

Individuele lopers kunnen zich op dinsdag 18 juni voor alle avonden, maar ook de daaropvolgende avonden per avond, vanaf 18.00 uur inschrijven op het startbureau. Deze is te vinden in Basisschool De Bosrank aan de Liesbos 18-20, een nieuwe startlocatie. Informatie voor groepen is te krijgen bij Jan Koningen, 06-5506 5073.

Overige info: 4daagsehoofddorp@gmail.com en

www.stevo-hoofddorp.nl

Meer berichten