De Europese Award is binnen voor Hoofddorper Rik Breur.
De Europese Award is binnen voor Hoofddorper Rik Breur. ((Foto: Nicolas Gouhier))

Hoofddorper Rik Breur wint European Inventor Award

WENEN / HOOFDDORP - Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft vandaag (woensdag 20 juni) de Nederlandse materiaalwetenschapper, uit Hoofddorp afkomstige, Rik Breur uitgeroepen tot winnaar van de European Inventor Award 2019 in de categorie Midden- en Kleinbedrijf (MKB).

Belangrijke wetenschapsprijs

Rik Breur ontwikkelde een niet-toxische folie als afweer tegen biofouling op scheepsrompen en vaste bouwwerken in zee. Zijn technologie voorkomt de aangroei van zeeorganismen zoals algen, zeepokken en mosselschelpen. Deze zeeorganismen kunnen schade opleveren aan platforms en geven weerstand, wat tot hoger brandstofverbruik van schepen leidt. Zijn milieuvriendelijke uitvinding voorkomt biofouling zonder het gebruik van schadelijke en zeewatervervuilende chemicaliën.

"Geïnspireerd door de natuur en door toepassing van zijn wetenschappelijk expertise, ontwikkelde Rik Breur een oplossing die zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt", zei EOB-voorzitter António Campinos tijdens de uitreikingsceremonie in Wenen. "Breur's verhaal laat ook zien hoe het MKB zijn voordeel kan doen met het beschermen van intellectuele eigendomsrechten. Hij patenteerde zijn uitvinding al in een vroeg stadium en dat verleende hem en zijn eenmansbedrijf de noodzakelijke geloofwaardigheid bij investeerders om van zijn innovatie een bedrijf te maken."

"Ik ben een uitvinder in hart en nieren", zegt Breur. "Het gaat niet om winst maken; ik wil dat het wérkt. En het gaat mij er vooral om de gifstoffen de wereld uit te helpen."

Eer

Het Europees Octrooibureau eert uitvinders uit Europa en de hele wereld met een onderscheiding voor hun uitzonderlijke innovaties, die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de sociale ontwikkeling, technische vooruitgang en economische groei. De finalisten en winnaars in de vijf categorieën - Industrie, Onderzoek, MKB, Niet-EOB-landen, Lifetime Achievement - zijn gekozen door een onafhankelijke internationale jury van honderden individuele en teams van uitvinders.

Eerdere artikelen

Stemmen op uitvinding Hoofddorpse wetenschapper Rik Breur

Hoofddorpse wetenschapper in finale European Inventor Award

Meer berichten