Gerry Holland is naast zanger taxichauffeur, wat hem veel inspiratie geeft voor het maken van nieuwe muziek.
Gerry Holland is naast zanger taxichauffeur, wat hem veel inspiratie geeft voor het maken van nieuwe muziek. ((Foto: Rowin van Diest))

Gerry Holland weer helemaal terug

HOOFDDORP - Volkszanger Gerry Holland doet weer van zich spreken. Door verschillende omstandigheden was het een tijdje wat stiller rond hem, maar hij is weer helemaal terug. Zijn vele fans zijn hem er dankbaar voor.

Zingende taxichauffeur

Holland groeide op in Amsterdam en wist al op jonge leeftijd dat hij zanger wilde worden. "Dat is toch het mooiste wat een mens kan doen? Zingen voor anderen en liefhebbers van het Nederlandse lied een mooie avond bezorgen. Als je daar eenmaal de smaak van hebt geproefd, wil je niet anders meer." De Mokummer werd al snel een bekend gezicht bij vele talentenjachten. Hij viel op door zijn bijzondere stem en zijn vriendelijke voorkomen. De bezoekers hadden het gevoel dat ze er een vriend bij hadden.

Manke Nelis

Het succes liet niet lang op zich wachten en Holland werd een vrij bekende zanger in de Randstad. Later zou de rest van het land daar ook bij komen. Als puber deed hij mee aan talentenjachten in de beroemde 'Shorts of London' aan het Rembrandtplein. Daar kwam hij ook in contact met Manke Nelis. "Die man was één groot feest'', zegt hij over zijn in 1993 overleden idool, die met 'Kleine jodeljongen' een grote hit scoorde. "Zo iemand mag nooit worden vergeten.'' Niet veel later nam Holland een bijzondere clip op bij het standbeeld van 'Manke' op de Amsterdamse Elandsgracht en in Café De Jordaan. Holland weet dat veel van zijn fans nog altijd graag op deze plek komen. "Het is een plek vol herkenning. De herinneringen blijven bij mij en de fans." Ondertussen woont hij al vele jaren in Nieuw-Vennep. "Amsterdam is een hele andere stad geworden en een betaalbaar huis en wat rust is amper te vinden. In Haarlemmermeer kom je veel Mokummers tegen en is er nog wel ruimte. De keuze is dan snel gemaakt."

Holland bleef nieuwe nummers maken die volop werden gedraaid bij de vele Nederlandstalige zenders. Holland moest enkele jaren terug wel besluiten om naast het zingen ander werk te nemen: "Er zijn veel artiesten en er zijn tijden dat het economisch minder gaat. Dan moet je niet afhankelijk zijn van het zingen. Ik ging als taxichauffeur werken en dat beroep ligt mij goed. Ik ga graag met de meest uiteenlopende mensen om en ben in ieder mens geïnteresseerd. Iedereen heeft een verhaal. Juist de mensen die denken dat ze weinig te melden hebben, komen verrassend uit de hoek." In zijn taxi had hij al veel beroemde mensen. "Namen noem ik niet vanwege hun privacy. Maar het is heerlijk om beroemde figuren rustig in je taxi te mogen spreken. Vanwege mijn oprechte belangstelling ontstaan altijd prachtige gesprekken. En dat werkt weer als inspiratie voor nieuwe liedjes."

De studio in

Deze week duikt Holland de studio van Kees Tel in om zijn nieuwe single in te zingen. Het is de eerste keer dat Holland samenwerkt met deze componist, tekstdichter, muziekproducent, multi-instrumentalist en zanger uit Helmond. Veel laat de zanger er nog niet over los, maar zijn gevoel geeft aan dat hij misschien wel een hele grote hit in handen heeft.

Dat denkt ook zijn nieuwe zakenbehartiger Freek Meijer. "Hij is betrokken bij promotionele activiteiten van RADIONL en verzorgt dan vaak de barbecue. Onlangs hebben wij de handen ineengeslagen. Hij gaat al mijn zakelijke dingen regelen."

Na 2 jaar van afwezigheid lanceerde de Amsterdamse zanger begin dit jaar het treffende lied 'Wat jij me aan hebt gedaan'. Dat leverde enorm veel positieve reacties op. De zingende taxichauffeur gaat er weer voor de volle 100 procent voor. "Ik merkte direct dat de tekst veel mensen aansprak. De liefde en vooral de pijn die er daarna kan ontstaan, raakt in dit nummer een gevoelige snaar. Ik heb enorm veel reacties van jong en oud gekregen die door de tekst heel goed voelden dat ze in dezelfde situatie waren terechtgekomen."

Privé

In zijn privéleven heeft ook van alles gespeeld. "Ik heb hele mooie en minder fijne tijden gehad. Na het ernstige scooterongeval van mijn vader enige jaren terug, had ik even helemaal geen zin om verder te gaan met zingen. Maar vanaf zijn ziekbed zei hij dat ik júist door moest gaan. Toen ben ik een tijd lang voor hem gaan zingen. De band met mijn familie is altijd hecht geweest."

Hollands echte naam is Berghoef. "De naam Holland is mij op het lijf geschreven. Zingen en rijden, dat blijf ik hopelijk nog jarenlang doen."

www.gerryholland.nl

Meer berichten