Bij 95% ingeënte kinderen bereik je groepsimmuniteit.
Bij 95% ingeënte kinderen bereik je groepsimmuniteit. ((Foto: Pixabay | Liz Masoner))

Haarlemmermeer haalt vaccinatiegrens niet

HAARLEMMERMEER - In slechts zeven van de 47 gemeenten in Noord-Holland zijn genoeg kinderen gevaccineerd om beschermd te worden door groepsimmuniteit. Ook Haarlemmermeer zit onder de vaccinatiegrens.

Voor een aantal vaccinaties ligt het percentage gevaccineerden wel hoger. Zo is te zien dat veel ouders hun kinderen wel voor BMR (Bof, Mazelen en Rode hond), maar niet voor pneumokokken inenten.

In gemeente Haarlemmermeer ligt het percentage gevaccineerde 2-jarige kinderen op 90,2 procent. De gemeente zit daarmee onder de 95 procent-grens, maar doet het beter dan bijvoorbeeld Amstelveen met 82,4 procent en Bergen met een percentage van 84,7 procent volledig ingeënte kinderen.

Vaccinatiegrens

De vaccinatiegrens heeft vooral te maken met de groepsimmuniteit. Als 95 procent van de kinderen gevaccineerd is, is de 5 procent die niet gevaccineerd is voldoende beschermd door de groep. De kans is klein dat kinderen in contact komen met infectieziekten, omdat de groep goed gevaccineerd is. Als deze onder de 95 procent komt, is er de kans dat ongevaccineerde kinderen ziek worden.

Het grootste aantal gevaccineerde kinderen wordt gevonden in de gemeenten Ouder-Amstel en Weesp. Daar is respectievelijk 97,9 procent en 96,2 procent van de kinderen gevaccineerd.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Meer berichten