De Fokker G-1 in 1940.
De Fokker G-1 in 1940. ((Foto: Aangeleverd))

Vliegveld Bergen in meidagen 1940

AALSMEERDERBRUG - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40- '45 verzorgt zaterdag 20 juli om 13.00 uur de lezing 'De Fokker G-1'.

Lezing over De Fokker G-1

Wat gebeurde er in die vijf dagen in mei 1940 op Vliegveld Bergen? Welke missies werden er gevlogen? Kan worden teruggezien op een succesvolle inzet? Vragen die het onderwerp vormen van een lezing van de Stichting Fokker G-1.

Vanaf september 1939 bewaakte de 4de Jachtvliegtuig Afdeling de Nederlandse neutraliteit vanaf vliegveld Bergen bij Alkmaar. Als net opgerichte afdeling kreeg het de beschikking over twaalf Fokker G-1's die kort daarvoor door het Wapen der Militaire Luchtvaart (ML) in gebruik waren genomen. Nog eens twaalf Fokker G-1s werden ingedeeld bij de 3de JaVA op het vliegveld Waalhaven bij Rotterdam. Als jachtkruiser kregen beide afdelingen de taak om indringers met deze jachtkruiser te onderscheppen en te verdrijven. In november 1939 leidde dit ertoe dat vanaf Bergen een aantal Duitse watervliegtuigen werd onderschept met behulp van radiocontact. Een eenzijdige verbinding van de grond met het vliegtuig, maar toch. Het bleek lastig de veelal Duitse indringer op te sporen en onder vuur te nemen, al werden wel successen geboekt.

De Fokker G-1 was ontworpen als tweemotorige jachtkruiser, met een bemanning van drie: een vlieger, een marconist en een staartschutter. Die laatste twee functies werden al snel samengevoegd en met name op vliegveld Bergen moest snel een oplossing worden gevonden om de tekorten weg te werken. Hier slaagde men in vóór de Duitse inval in mei 1940.

Helaas werd op de eerste oorlogsdag een aantal Fokker G-1's van de 4de JaVA op de grond vernield. Toch bleek het daarna de enige afdeling die nog inzetbaar was. De Technische Dienst leverde in samenwerking met KLM-technici nog een aantal beschadigde Fokker G-1's gevechtsklaar af, maar het bleek een druppel op de gloeiende plaat. Info op www.fokkerg-1.nl.

Het museum in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk is open woensdag van 13.00 tot 16.00 uur, zaterdag en elke tweede zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

www.crash40-45.nl

Meer berichten