Het replica van de beeldengroep is teruggeplaatst en staat te stralen in de zon.
Het replica van de beeldengroep is teruggeplaatst en staat te stralen in de zon. (Foto: Paul Abspoel)

De Recreanten terug op hun plek

HOOFDDORP - Ze zitten er weer: de vrouw met kind, het meisje en de oude man. Op hun bankje aan het water in het Haarlemmermeerse Bos. De bronzen beelden werden begin 2017 gestolen. Veel bezoekers van het bos waren gehecht aan 'De Recreanten'. De gemeente heeft daarom een reconstructie laten maken. Op 4 juli is deze feestelijk onthuld tijdens de viering van 40 jaar Haarlemmermeerse Bos.

Gestolen beeldengroep staat weer bij Haarlemmermeerse Bos

Het is een alledaags tafereel. De vrouw met het kind maakt een praatje met de oude man. Tussen hen in zit een meisje te zonnen. Die alledaagsheid is bewust gekozen. Karel Gomes (1930-2016) wilde met 'De Recreanten' (1983) nadrukkelijk de functie van het Haarlemmermeerse Bos als ongedwongen ontmoetingsplaats uitbeelden. Aan beide kanten staan bankjes die voorbijgangers uitnodigen om even te gaan zitten.

"Het is een levendig, toegankelijk kunstwerk, dat veel mensen aanspreekt. Het wérkt. De plek is ook heel mooi, op een verhoging bij het water", zegt beeldend kunstenaar en ontwerper Willem Noyons enthousiast. Hij heeft in opdracht van de gemeente de reconstructie vervaardigd. "Ik ben zo dicht mogelijk bij het origineel gebleven, maar er zijn vast verschillen. Noem het een 'Noyons náár Gomes'", lacht hij. De twee versies in het echt vergelijken gaat niet. Naar alle waarschijnlijkheid is het origineel door de dieven omgesmolten.

Foto's

Van 'De Recreanten' waren geen mallen (gietvormen) meer. "De gemeente had er gelukkig foto's van. En op internet stuitte ik op een website van Peter en René van der Krogt die foto's hebben gemaakt van praktisch alle standbeelden en monumenten in Nederland, ook hiervan", vertelt Noyons. Hij bestudeerde ook andere werken van Karel Gomes. Alleen al in Haarlemmermeer zijn 'De Polderwerker' op het Polderplein in Hoofddorp, 'Leeghwater' in de tuin van het Polderhuis, ook in Hoofddorp, en het Vrijheidsbeeld in Weteringbrug te vinden.

De reconstructie maken was een leuke, maar pittige klus. "Samen met mijn collega Albert Kramer ben ik een maand per beeld intensief bezig geweest. Er is een superhandige app, Poser, waarop je modellen kunt uitzoeken, in allerlei posities kunt neerzetten en in 3D kunt bekijken." Uit blokken purschuim sneed Noyons in grove lijnen de figuren, die hij daarna fijn sleep. Daaromheen boetseerde hij met was de beelden. Hiermee konden de mallen worden gemaakt om het brons in te gieten, wat gebeurde bij gieterij Stijlaart in Tiel.

Willem Noyons kijkt met voldoening op het project terug. "Vooral op het sociale aspect. Er zijn zoveel partijen betrokken. Samen ben je bezig om tot iets moois te komen, waar hopelijk nog veel mensen lang plezier van hebben."

Gemeente Haarlemmermeer heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat het beeld opnieuw wordt gestolen.

Bron: https://haarlemmermeergemeente.nl

Opmerkelijk

Fotograaf Paul Abspoel uit Haarlem maakte vele foto's van De Recreanten. In de tijd dat de originele beeldengroep er nog stond en vorige week van de nieuwe beeldengroep. Maar het opmerkelijke is dat hij zelfs op de dag, alvorens de beelden verdwenen, nog foto's maakte van de groep. Hij schrijft daarover: "Samen met Jolanda Kromhout ging ik naar de herdenkingsbijeenkomst die in het Fundament (onder de Joannes de Doperkerk aan de Kruisweg) voor de op 6 augustus 2016 overleden beeldhouwer Karel Gomes was georganiseerd. Ik wilde na afloop van de plechtigheid nog even de beelden fotograferen. Het had gesneeuwd. Dat leek me mooi voor foto's. Toen ik daar kwam, waren de beelden sneeuwvrij. De omgeving was wel wit. Dat vond ik vreemd. Mijn vrouw pikte me daar op en de volgende dag las ik op Facebook dat de beelden gestolen waren."
Speciaal voor de terugkeer van De Recreanten, mogen wij (een deel van) zijn foto's delen. Lees het volledige opmerkelijke verhaal via de blog van Paul Abspoel.

Als je de eerste foto aanklikt, kun je met de pijltjes links en rechts alle foto's bekijken. Het toont eerst de huidige situatie, gevolgd door de originele situatie
Meer berichten