Toolenburgerplas bijna 10 jaar

Algemeen
Uitzicht over de plas.
Uitzicht over de plas. (Foto: Pixabay | Ria Algra)

HOOFDDORP - Het is bijna 10 jaar geleden dat de Toolenburgerplas officieel werd geopend door wethouders Jeroen Nobel en Michel Bezuijen. Voor recreanten is het nog altijd goed toeven aan en op de plas. Een schot in de roos dus. Maar hoe is de plas ontstaan en welke ontspanning is er te vinden?

Het was begin jaren '90 toen het idee ontstond om een stadspark met recreatieplas aan te leggen in Hoofddorp. Het gebied was bedoeld als plek om te recreëren voor het groeiende Hoofddorp na de bouw van 10.000 woningen in de wijken Toolenburg en Overbos. Daarnaast was veel ophoogzand nodig voor de bouw van nog eens 20.000 woningen in de nieuwe Vinexwijken, voor de aanleg van wegen en de verbreding van de spoorlijn. Een voordeel lag voor de hand. Want het ene werk - zandwinnen voor woning- en wegenbouw - maakt het andere werk - aanleg recreatiegebied - op een slimme manier mogelijk.

De eerste stap was het oprichten van een publiek-private onderneming in 1994 waar de gemeente Haarlemmermeer en het bedrijf Dura Vermeer in gingen samenwerken. Op die manier werd de jarenlange zandwinning, zandverkoop en aanleg van het recreatiegebied efficiënt uitgevoerd. Zo ging Recreatieplas Haarlemmermeer BV voortvarend aan de slag: in 1995 startte de zandwinning.

Heel veel zand

Begonnen werd met het afgraven van de bovenlaag. Daarna werd het zand opgezogen uit de diepere grondlagen tot een diepte van 30 meter. Zo werd 4,5 miljoen kubieke meter zand gewonnen dat werd verkocht en gebruikt is voor het ophogen van de ondergrond van onder andere de nieuwe woonwijken Getsewoud en Floriande en het aanleggen van wegen en R-net busbanen. De 1 miljoenste kuub zand werd in 1997 verkocht en de laatste kuub is in 2009 verkocht voor de aanleg van de busbaan tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. De opbrengst van de zandverkopen werd gebruikt om het recreatiegebied rondom de zandwinput aan te leggen en het onderhoud van het gebied de eerste 10 jaar te betalen.

De plas wordt het hele jaar door intensief gebruikt voor recreatieactiviteiten. Mensen kunnen er bewegen en ontspannen. Zwemmers, watersporters, duikers, wandelaars, nordic walkers en bootcampers werken zich er in het zweet. Het is ook een plek voor hondenuitlaters, vissers en festivalgangers. Anderen komen er liever om een terrasje te pakken. En het is in de zomer een verkoelende plek. Het is echt een hotspot geworden voor Hoofddorp en de regio. De plas voorziet in een behoefte, want er was een tekort aan recreatiegebieden en zwemwater. En de plas is goed bereikbaar vlakbij woongebieden. Het westelijk deel van het recreatiegebied was al in 2002 open voor publiek. De route rond de plas was klaar in 2008. Direct vanaf 2002 was het er druk.

Oase

De Toolenburgerplas, intussen aan alle kanten door woningbouw omsloten, blijft een groenblauwe oase in Hoofddorp, die ook zorgt voor vergroting van de biodiversiteit en waterberging.

De plas blijft zich ontwikkelen. Er zijn voorzieningen toegevoegd, zoals horeca en fitness- en speeltoestellen. De rondgaande hoofd fiets- en wandelroute wordt later dit jaar verbreed. En op verzoek van velen wordt verlichting aangelegd. Gemeente Haarlemmermeer blijft werken aan het beheer, onderhoud en reiniging van het recreatiegebied. Met een aantal bezoeken van 2,3 miljoen per jaar (telling 2018) is het belangrijk dat de verschillende gebruikers elkaar de ruimte geven en geen overlast veroorzaken. En om te zorgen dat iedereen kan blijven genieten van de plas, is het ook fijn als de bezoekers rommel die ze maken, opruimen.

www.haarlemmermeergemeente.nl