Operatie Market Garden liep uit op een mislukking.
Operatie Market Garden liep uit op een mislukking. ((Foto: Aangeleverd))

Lezing over Operatie Market Garden 75 jaar geleden

AALSMEERDERBRUG - In het Crash Luchtoorlog en Verzetsmuseum '40-'45 aan de Aalsmeerderdijk is zaterdag 14 september de lezing '75 jaar geleden Operatie Market Garden; Arnhem' bij te wonen.

75 Jaar geleden stonden de geallieerden aan de grens van bezet Nederland. De deur stond op een kier. Nu is het moment hem open te duwen, dacht Generaal Montgomery. Maar Arnhem was een brug te ver. Wat ging er mis? Wiens fout was het? Was het verraad? Of een stommiteit? Wie had de schuld van die dure mislukking, die half Nederland op nog een half jaar oorlog en de hongerwinter kwam te staan.

Er is sindsdien heel veel gezegd en geschreven over die twaalf dagen, waarin een groot deel van Arnhem en Nijmegen verwoest werd. Er waren vele 'generaals' die het anders hadden aangepakt. Nu, na al die jaren is een goed beeld te schetsen van deze immense lucht-landingsoperatie van de anders zo voorzichtige generaal Montgomery en generaal Eisenhouwer die deze keer een fataal compromis sloot. Dan gaat het over grote ego's, falende radio's, Engelse, Poolse helden, maar ook verbazend snelle Duitse improvisaties. Bij dat alles lieten vele Gelderse burgers het leven of raakten na hun gedwongen evacuatie vrijwel alles kwijt.

Dick Weber verzorgt de lezing om 13.00 uur in het Crash-museum. De lezing is goed te combineren met een bezoek aan het museum dat deze dag open is van 11.00 tot 16.00 uur.

www.crash40-45.nl

Meer berichten