(Foto: Pixabay/Snap it)

Ziekenhuis Spaarne Gasthuis per 1 oktober rookvrij

REGIO - Rokers opgelet. Met ingang van vandaag, 1 oktober 2019 is het Spaarne Gasthuis een rookvrij ziekenhuis. Rookvrij houdt in dat zowel patiënten als medewerkers niet meer roken op het ziekenhuisterrein. In de gebouwen van het Spaarne Gasthuis mag dit al langer niet. Dit geldt voor locaties: Haarlem Zuid, Hoofddorp, Haarlem Noord, Heemstede, Hillegom, Nieuw-Vennep en Velsen Noord.

Vanaf 1 oktober niet meer roken: binnen èn buiten

Waarom niet meer roken?
Het Spaarne Gasthuis is een zorginstelling. Daarbij hoort een gezonde levensstijl, dus rookvrij voor zowel patiënten als medewerkers. Het ziekenhuis wil hierin een voorbeeldfunctie hebben. Het Spaarne Gasthuis sluit met 'rookvrij' aan op de maatschappelijke trend waarbij steeds meer organisaties het roken uitbannen. Het ziekenhuis onderschrijft hiermee de intentieverklaring 'Maak de zorg rookvrij' en wil de weg vrijmaken voor een rookvrije generatie.

Wat houdt rookvrij in?
Rookvrij houdt in dat er nergens meer op het ziekenhuisterrein gerookt mag worden. Het rookverbod geldt voor alle rookwaar: sigaretten, sigaren en pijptabak maar ook voor de e-sigaret en 'rookvrije sigaretten'. Er is vanaf 1 oktober geen mogelijkheid meer om van rookcabines op het ziekenhuisterrein gebruik te maken.

Roken en een opname?
In het ziekenhuis zelf mag er al heel lang niet meer gerookt worden. Patiënten die roken en die opgenomen moeten worden, kunnen dit bespreken met hun huisarts of behandelend specialist. Samen kunnen zij afspreken hoe zij in deze periode kunnen omgaan met niet-roken. Ook kunnen zij bespreken wat het betekent voor hun herstel als zij blijven roken.

Medewerkers
Aan medewerkers die willen stoppen met roken, biedt het Spaarne Gasthuis een begeleid stop-roken-traject aan.

Vragen over niet-roken in het ziekenhuis?
Op de website Rookvrij Spaarne Gasthuis staan tips en antwoorden op veel gestelde vragen over het niet-roken in het Spaarne Gasthuis. Ook is het mogelijk om vragen te stellen via rookvrij@spaarnegasthuis.nl.

Meer berichten