Fietsen en voetgangers krijgen meer ruimte op de Ringdijk.
Fietsen en voetgangers krijgen meer ruimte op de Ringdijk. ((Foto: Pixabay))

Maatregelen moeten Ringdijk leefbaarder maken

HAARLEMMERMEER - Om de Ringdijk veiliger en aantrekkelijker te maken, neemt de gemeente op verschillende plekken maatregelen. Veel inwoners hebben hierover de afgelopen jaren meegedacht en meegepraat. In het vierde kwartaal van 2019 neemt de gemeente verkeersmaatregelen op de Leimuiderdijk in Leimuiderbrug en de Huigsloterdijk in Weteringbrug.

Er rijdt veel verkeer over de Ringdijk, waarvan een deel te hard. Dit tast de veiligheid en leefbaarheid voor bewoners van de Ringdijk aan. Om van de Ringdijk weer een aantrekkelijk en leefbaar gebied te maken, sprak de gemeente in 2016 en 2017 met meer dan vijfhonderd bewoners van alle dorpen aan de Ringvaart over wat er kan worden verbeterd. De gemeente heeft deze plannen gebundeld, een visie opgesteld en voert verbetervoorstellen uit. Zo is in Vijfhuizen een aantal chicanes verwijderd en is in Nieuwe Meer een fietsstraat aangelegd.

In het vierde kwartaal van 2019 neemt de gemeente verkeersmaatregelen op de Leimuiderdijk in Leimuiderbrug en de Huigsloterdijk in Weteringbrug. Op de Zwanenburgerdijk in Zwanenburg is dit naar verwachting eind 2020. Wethouder Verkeer en Vervoer Marja Ruigrok fietste vorige week een rondje Ringvaart om meer te horen en te zien over de verkeersmaatregelen die per kern genomen worden.

Leimuiderdijk

Bewoners van de Leimuiderdijk vinden dat het verkeer met veel te hoge snelheid over de dijk raast. Samen is gekozen om de dijk af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting komt onder de Leimuiderbrug / N207. Door de onderdoorgang alleen geschikt te maken voor fietsverkeer, wordt het autoverkeer geweerd. Fietsverkeer en voetgangers kunnen gebruik blijven maken van de dijk. Bewoners hoeven met de auto nauwelijks om te rijden: ongeveer 100 meter. De Weteringweg neemt de functie voor het doorgaand verkeer over.

Weteringbrug

De Huigsloterdijk en Leimuiderdijk worden aantrekkelijker voor fietsers door de aanleg van een fietsstraat. Deze komt tussen Huigsloterdijk 42 en Leimuiderdijk 473. De maximumsnelheid voor auto's blijft 30 kilometer per uur. Op het overige deel van de Huigsloterdijk en de Leimuiderdijk gaat de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom naar 50 kilometer per uur.

Maatregelen

Een andere maatregel is het afsluiten van de Huigsloterdijk ter hoogte van Weteringbrug voor (doorgaand) gemotoriseerd verkeer. Hierdoor daalt de hoeveelheid verkeer tussen Lisserweg en Weteringweg tot vrijwel nul. Voor inwoners betekent deze afsluiting ongeveer 500 meter omrijden. De gemeente gaat de wegversmallingen ter hoogte van Huigsloterdijk 85 en Leimuiderdijk 476 verwijderen en de bijbehorende voorrangsregeling intrekken. Tot slot komt er op het kruispunt Huigsloterdijk / Lisserweg een voorrangsregeling, zodat het verkeer op de fietsstraat op de Huigsloterdijk voorrang heeft op het verkeer op de Lisserweg.

www.haarlemmermeergemeente.nl

Meer berichten