'Ritme en Troost' van Mérie Rijnberk.
'Ritme en Troost' van Mérie Rijnberk. ((Foto: Aangeleverd))

Zomertentoonstelling 'Inspiratie' in De Ark

  Cultuur

HOOFDDORP - Deze zomer heeft De Ark aan de Muiderbos een heel bijzondere tentoonstelling: Haarlemmermeerders laten het kunstwerk zien dat hen inspireert of door een moeilijke fase hielp.

Opening met dienst en excursie

Veel mensen hebben een kunstwerk dat hen blij maakt als ze ernaar kijken. Of hen moed geeft of over een dood punt heen hielp. Het beeldt iets uit van hun kijk op het leven, hun filosofie of geloof. De Ark vroeg voor deze zomer: 'Wil je dat met anderen delen? Stel het dan beschikbaar voor de zomertentoonstelling 'Inspiratie', in juli en augustus in De Ark'.

"Het mooiste zou zijn als het iets is dat thuis bij de mensen staat of aan de muur hangt", aldus de oproep door Rien Wattel van de Cultuur-commissie in De Ark. "Misschien dat icoon dat je hebt gekocht of gekregen, dat schilderij dat je van je ouders hebt geërfd, dat beeld dat je kocht op een kunstmarkt." "Maar het mag ook een foto zijn van een schilderij of beeld dat je ooit zag', voegde Ark-predikant Aarnoud van der Deijl toe. "Het is natuurlijk ook mooi als er een verhaal aan vastzit. Doe dat erbij."

Aan de oproep is volop gehoor gegeven. Inmiddels is De Ark ingericht met al deze bijzondere werken. De tentoonstelling wordt zondag 7 juli geopend. Om 10.30 uur is er een bijzondere kerkdienst rond 'Geloven uit de kunst'. Geïnteresseerden kunnen ook om 11.45 uur binnenlopen om met een hapje en drankje de opening mee te vieren. 'Inspiratie' duurt tot het einde van de zomer en is dinsdags van 13.30 tot 16.00 uur te bezoeken.

Excursie

Ter gelegenheid van de opening is er 7 juli om 14.00 uur een excursie langs ArtZuid 2019 in Amsterdam. Kunst is niet alleen inspireren, "het is ook klieren en plagen", zegt Michiel Romeyn, een van de samenstellers. "Dat gaan we beleven", zegt Rien Wattel die de excursie leidt. De wandeling door Amsterdam Zuid duurt anderhalf uur en is gratis. Opgeven bij Rien Wattel via cultuurindeark@gmail.com of 06-1604 0860.

Op de foto

Op de foto bij dit artikel is het kunstwerk 'Ritme en Troost' te zien van Mérie Rijnberk uit Rhenoy. Eerst gemaakt om moeite en zorg van de perenkwekers in de Betuwe zichtbaar te maken: loden peren die tegelijk tranen zijn voor alle bloed, zweet en tranen bij het kweken van peren; later ook als troostwerk bij de dood van een kind. Er staat een spotje op gericht, dat schaduwen geeft die het werk bij elke stap die je erlangs zet, anders maakt. Dat is het ritme van donker naar licht.

Meer berichten