Eikenprocessierups rukt op in Haarlemmermeer

Nieuws
De eikenprocessierups.
De eikenprocessierups. (Foto: Shutterstock)

HAARLEMMERMEER - Tot vorig jaar kwam de eikenprocessierups sporadisch voor in Haarlemmermeer, maar deze zomer rukt het plaaginsect – de naam die Wikipedia de rups geeft - echt op in de polder. Boswachter Erik Pessel spreekt van een explosie. Een actuele melding betreft drie locaties langs het fietspad langs de Venneperweg nabij station Nieuw-Vennep.

De reputatie van plaaginsect heeft de eikenprocesproces te danken aan de mens en dier, vooral honden, bedreigende brandharen waarvan er in een nest miljarden kunnen zitten. De wind verspreidt de haartjes die een giftig eiwit bevatten dat kleine wondjes in de opperhuid, ogen of longen kan veroorzaken. In het laatstgenoemde geval komt daar kortademigheid bij. In een enkel geval kan zelfs een shocktoestand ontstaan.

Nesten

De eikenprocessierupsen hebben die irritante brandharen nog niet als ze uit hun ei kruipen. Pas na de vierde, vijfde of zesde vervelling is het zo ver. De oude vellen blijven met haar en poep achter in het nest. Daarom zijn de nesten in de bomen, meestal eiken, vandaar ook eikenprocessierups, het probleem. "En omdat Haarlemmermeer 4600 eiken heeft staan, kan de eikenprocessierups hier zijn lol wel op," zegt Addy Monster van Beheer en Onderhoud.

In Haarlemmermeer is de eikenprocessierups al eerder gesignaleerd op verschillende locaties in het Haarlemmermeerse Bos, aan de Ooster- en Westerdreef in Nieuw-Vennep en in Hoofddorp. Nu dus wederom in Nieuw-Vennep. De gemeente heeft de bewuste bomen met lint aangegeven en een waarschuwingsbord geplaatst. Het fietspad afsluiten is geen optie. Fietsers zouden dan moeten uitwijken naar de Venneperweg en dat is vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid onwenselijk.

100 kilo

De bestrijding door opzuigen gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf en is, volgens boswachter Erik Pessel, kostbaar. In het Haarlemmermeerse Bos is pas 100 kilo opgezogen, weet hij te vertellen. Daarmee is de klus nog niet geklaard, want de rups moet ook vakkundig worden verbrand zonder dat daarbij de brandharen weer vrijkomen. Dat gespecialiseerde bedrijf heeft het zo druk met de eikenprocessierups dat de wachttijden beginnen op te lopen. Pessel moest al een week wachten voordat de rups in 'zijn' Haarlemmermeerse Bos kon beginnen, voor de Venneperweg moet zijn collega Marcel Leek twee weken geduld opbrengen.

Erik Pessel: "Nog een maandje, denk ik. Dan lost het probleem zichzelf op. Dan vliegt de eikenprocessievlinder uit."

Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op:

www.haarlemmermeergemeente.nl