Marianne Schuurmans tekent dé papieren, onder toeziend oog van Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk.
Marianne Schuurmans tekent dé papieren, onder toeziend oog van Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk. ((Foto: Rowin van Diest))

Installatie burgemeester Marianne Schuurmans

  Nieuws

HAARLEMMERMEER - In het gemeentehuis in Hoofddorp is woensdagavond 10 juli Marianne Schuurmans geïnstalleerd als burgemeester van Haarlemmermeer. Schuurmans volgt waarnemer Onno Hoes die anderhalf jaar burgemeester was en de gemeente door gemeentelijke herindeling loodste. Terugkerend thema bij vrijwel alle speeches tijdens haar installatie was Schiphol.

De 58-jarige Schuurmans was net begonnen met haar tweede termijn als burgemeester van het Gelderse Lingewaard, maar solliciteerde desondanks op de functie van burgemeester van Haarlemmermeer. Schuurmans zegt tegen NH Nieuws het een "fantastische gemeente te vinden om burgemeester van te mogen zijn."

Schiphol

Schuurmans werd tijdens haar installatie toegesproken door de burgemeesters van Haarlem en Uithoorn, de Commissaris van de Koning, de voorzitter van de vertrouwenscommissie en door wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer. Bij iedere speech werd Schiphol genoemd. Schuurmans begint haar taak als burgemeester een week nadat minister Cora van Nieuwenhuizen bekendmaakte Schiphol vanaf 2021 de ruimte te geven om te groeien.

In de gemeenten rondom Schiphol heerst verdeeldheid over de groei. In Aalsmeer, Uithoorn en Amstelveen hebben naast inwoners, ook bestuurders van zich laten horen en te kennen gegeven niet blij te zijn met de groeimogelijkheden. In Haarlemmermeer is het college niet zo uitgesproken geweest. Wethouder Nobel van luchthavenzaken vindt dat Schiphol juist niet op slot moet. Maar zo denken niet alle Haarlemmermeerders erover.

Crisissituatie

Schuurmans gaf al voor haar installatie aan dat zij er klaar voor is als zich op Schiphol een crisissituatie voordoet. Ze maakt zich geen zorgen om de grote verantwoordelijkheid voor de luchthaven die zij krijgt, want "een crisis op Schiphol komt vrijwel nooit geheel onverwacht. Op Schiphol is iedereen op bijna alles voorbereid". Haar voorganger Onno Hoes heeft in zijn relatief korte burgemeesterschap desondanks meerdere onverwachte crisissituaties op Schiphol meegemaakt. Een grote stroomstoring legde vorig jaar in de meivakantie een groot deel van Schiphol plat. Hoes werd te laat betrokken bij deze crisis. Er ontstond chaos in de vertrekhallen, vluchten werden geannuleerd en wegen naar Schiphol werden zonder Hoes' toestemming afgesloten. De oorzaak van chaos lag bij Schiphol zelf.

Schuurmans: "Ik weet zeker dat ik in crisissituaties allemaal mensen om mij heen heb staan. Ik moet eerlijk zeggen: ik ben er ook wel van, van een crisissituatie. Natuurlijk heb ik het allerliefst dat die zich niet voordoet. Maar als er zich eenmaal één aandient, krijg ik daar energie van en voel ik me uitgedaagd. En als het achter de rug is en je kunt met voldoening terugkijken op de wijze waarop de crisis is bestreden, geeft dat toch een kick. Als het om openbare orde en veiligheid gaat, is Schiphol het mooiste wat je kunt hebben."

Veiligheid

Want de openbare orde en veiligheid van de inwoners van Haarlemmermeer vindt Schuurmans belangrijk. "Ik denk dat iedereen behoefte heeft aan een veilig huis en een veilige omgeving. Wat ik heel belangrijk vind, is dat iedereen kan zien dat criminaliteit niet loont. En daarvoor zal ik mijn bestuurlijke instrumenten inzetten."

Wie dat ook doet, is de burgemeester Jos Wienen van Haarlem. Wienen wordt al lange tijd beveiligd vanwege ernstige bedreigingen. Schuurmans is zich van die bedreiging en beveiliging, die Wienen in verregaande mate in zijn vrijheden beperken, bewust. Ondanks wat haar ambtsgenoot uit Haarlem meemaakt, is er voor Schuurmans geen ruimte voor zware criminaliteit in haar nieuwe gemeente.

De komende tijd zegt burgemeester Schuurmans kennis te gaan maken met inwoners van Haarlemmermeer. Zij trekt samen met haar man, per direct, in de voormalige woning van Onno Hoes in Hoofddorp.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Meer berichten