Een ara.
Een ara. ((Foto: Pixabay | Couleur))

Forza! wil harde aanpak van huisdierendumpers

  Nieuws

HAARLEMMERMEER - De fractie van Forza! heeft het college van B&W vragen gesteld over huisdieren die door hun eigenaren worden achtergelaten. De partij wil een harde aanpak van deze 'dierendumpers'.

Afgelopen weken stonden er diverse berichten in de landelijke media over gedumpte huisdieren, tot grote afschuw van Forza! raadslid Jordy Schaap. Hij wil weten hoeveel huisdieren er dit jaar en vorig jaar in Haarlemmermeer zijn achtergelaten en in hoeveel gevallen de dierenbaasjes zijn gevonden én gestraft. Ook vraagt Forza! het college of zij vindt dat het opsporen van de eigenaren van achtergelaten huisdieren hoog genoeg op de prioriteitenlijst staat.

Gemeentelijke sanctie

Schaap vraagt het college te kijken naar de mogelijkheden om de eigenaren van deze dieren, los van de reguliere straf, ook gemeentelijke sancties op te leggen. Schaap: ''Het gebeurt nog altijd dat huisdieren worden gedumpt en achtergelaten door eigenaren die te belazerd zijn om voor ze te zorgen of ze naar het asiel te brengen. In het Verenigd Koninkrijk is het gangbaar om een levenslang zelfstandig houdverbod af te geven voor mensen die denken dat het okee is om op een dergelijke schofterige en harteloze wijze met dieren om te gaan. Ik zou graag zien dat dit ook hier bij ons in de gemeente mogelijk wordt''.

Schriftelijke vragen

De brief met schriftelijke vragen van Forza!:

"Geacht college,

De zomermaanden zijn huisdieren doorgaans helaas niet erg gunstig gezind. In het minst erge geval moeten ze het een aantal weken zonder hun vakantievierende baasjes stellen, maar soms is hetgeen ze overkomt veel ernstiger. Denk bijvoorbeeld aan het lot van honden die in de brandende hitte urenlang op een schaduwloos balkon worden gezet of in een bloedhete auto worden achtergelaten. Ook gebeurt het nog altijd dat huisdieren worden gedumpt en achtergelaten door eigenaren die te belazerd zijn om voor ze te zorgen of naar het asiel te brengen.

Als de dieren geluk hebben worden ze op tijd ontdekt door voorbijgangers, maar vaak wacht hen een langzame en pijnlijke dood. De voorbeelden die de afgelopen weken in de media zijn verschenen zijn legio. Zo leidde de vondsten van bijvoorbeeld een vastgebonden overleden hond in een Rijswijks bos en een achtergelaten konijn in een kooi in het Kralingse Bos bij Rotterdam onlangs tot landelijke woede. Dit is een alarmerend beeld waarvan boswachters melden dit ook steeds vaker tegen te komen.

Dat mensen hun huisdieren dit kunnen aandoen is weerzinwekkend en deze praktijken moeten dan ook hard worden aangepakt.

Forza! heeft hierover dan ook de volgende vragen aan het college:

Kunt u aangeven hoeveel gevallen van achtergelaten huisdieren Haarlemmermeer dit jaar tot nu toe telt?

Kunt u tevens aangeven hoe vaak dit vorig jaar gebeurde?

In hoeveel gevallen zijn de eigenaars achterhaald en bestraft?

Heeft u het idee dat het opsporen van de eigenaren van achtergelaten huisdieren hoog genoeg op de prioriteitenlijst staat? Zo ja, waar blijkt dit uit? Zo nee, wat gaat u eraan doen om de teugels aan te halen?

Ziet het college aanvullende mogelijkheden om de eigenaars van deze dieren –los van de reguliere straf die zij krijgen- ook gemeentelijke sancties op te leggen? Zo ja, welke?

Is het college bereidt zich op alle mogelijke manieren te gaan inspannen voor een levenslang zelfstandig houdverbod - een termijn die bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk al gangbaar is – voor types die op een dergelijke schofterige en harteloze wijze met hun huisdier zijn omgegaan? Zo nee, waarom niet?"

Met vriendelijke groet,

Jordy Schaap

Raadslid Forza!

Meer berichten