Het oude raadhuis in Hoofddorp is gekozen tot Monument van het jaar.
Het oude raadhuis in Hoofddorp is gekozen tot Monument van het jaar. ((Foto: Gemeente Haarlemmermeer))

Het Oude Raadhuis Monument van het jaar 2019

  Nieuws

HAARLEMMERMEER - Wethouder Cultuur Marja Ruigrok maakte gisteren het Monument van het jaar 2019 bekend. Winnaar is geworden, het Oude Raadhuis in Hoofddorp.

Jaarlijks aandacht voor bijzonder cultureel erfgoed

"Voor de vijfde keer in de geschiedenis van de gemeente Haarlemmermeer is een Monument van het jaar gekozen. Als gemeenschap geven we samen meer en meer betekenis aan deze prijs en bouwen we samen aan een mooie traditie!" sprak de wethouder zaterdagmorgen bij de uitreiking.

Met de verkiezing tot Monument van het jaar wil het gemeentebestuur de aandacht vestigen op het bijzondere en diverse culturele erfgoed in gemeente Haarlemmermeer. Ook zoekt de gemeente aansluiting bij de landelijke Open Monumentendag, jaarlijks in het tweede weekend van september. Dit jaar is het thema 'Plekken van Plezier' en gaat het over de plekken waar mensen voor en mét plezier naartoe gingen en gaan. In sommige monumenten kunnen bezoekers genieten van kunst, toneel, film of trouwen.

De erfgoedcommissie nomineerde drie monumenten die bij dit thema aansluiten: het voormalig gemeentehuis van Haarlemmerliede en Spaarnwoude in Halfweg, het Oude Raadhuis in Hoofddorp en Sugar City in Halfweg. Inwoners konden hun stem uitbrengen. In totaal zijn 1153 stemmen uitgebracht, waarvan 239 op het voormalige gemeentehuis van Haarlemmerliede en Spaarnoude, 320 voor Sugar City en 594 stemmen voor het Oude Raadhuis. Daarmee is het Oude Raadhuis de duidelijke winnaar van 2019.

Oude Raadhuis

Het Oude Raadhuis is het voormalig raadhuis van de gemeente Haarlemmermeer en is een rijksmonument. Het is gebouwd in neoclassicistische bouwstijl, kenmerkend voor overheidsgebouwen uit de vorige eeuw. Het middendeel van het gebouw heeft gedeeltelijk een plat dak met een klokkentorentje met koperen dak (de klok bevindt zich tegenwoordig in het nieuwe raadhuis). De voorgevel heeft een balkon waarboven het gemeentewapen van Haarlemmermeer te zien is. Tegenwoordig is theater De Meerse hier gevestigd met voorstellingen, concerten en films. Daarnaast is het een sfeervolle trouwlocatie. Het raadhuis biedt twee zeer fraaie ruimten aan om elkaar het ja-woord te geven.

Meer berichten