Drie Haarlemmermeerse initiatieven in Duurzame Top 100

Nieuws
Bosbeheer in landgoed Groenendaal. De stammetjes gaan naar speelbos Meermond om hutten van te bouwen.
Bosbeheer in landgoed Groenendaal. De stammetjes gaan naar speelbos Meermond om hutten van te bouwen. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - Al 11 jaar wordt op de Dag van de Duurzaamheid in Amsterdam bekendgemaakt welke mensen en organisaties morele en praktische duurzaamheid op de kaart hebben gezet. Dit jaar gooit Haarlemmermeer hoge ogen.

MEERGroen op plek 21

De lijst, die wordt samengesteld in samenwerking met Trouw, werd 10 jaar lang aangevoerd door wetenschappers. Politica en bedrijven, zoals Maurits Groen, Marian Minnesma en Elise Vet. Ook ex-wethouder Nederstigt gooide een paar jaar hoge ogen. In 2019 gooide de jury het over een andere boeg. Want niet alleen aan de top gebeurt het nodige, ook daaronder gebeurt veel. Verrassend kwam daarbij Haarlemmermeer goed uit de verf.

Groene Kerk Ark

Op plek 92 staat De Ark in Overbos. Groene kerken zijn geen bijzonderheid meer, maar De Ark, een sociaal actieve oecumenische kerkgemeenschap in Hoofddorp, geeft daar een eigen invulling aan. Het kerkgebouw is verduurzaamd met 36 zonnepanelen op het dak, een ondergrondse wateropslag en een tuintje met insectenminnende bloemen. De kerk bestrijdt verder voedselverspilling met een 'voedselkastje' aan de buitenkant va het gebouw. En De Ark biedt onderdak aan een Repair Café. Nieuw is dat de leden en de voorganger de Energiebank Haarlemmermeer hebben opgericht om verspilling van energie tegen te gaan. Dat is nog maar het begin, want binnen De Ark wordt gewerkt aan een fonds om arme mensen te helpen als zij nieuwe en zuiniger elektrisch apparatuur willen aanschaffen.

Energy Battle

Op plek 43 eindigde De Energy Battle, ontstaan bij hockeyclub De Reigers in Hoofddorp. Een innovatief concept gericht op energiebesparing door gedragsverandering. Het combineert een wedstrijdelement met geavanceerde monitoringtechniek en kennisontwikkeling. De hockeyclub ontwikkelende zelf een systeem om het energiegebruik bij te houden. Binnen een jaar werd 1.500 euro bespaard op energiekosten.

MEERGroen

En op plek 21 eindigde Stichting MEERGRoen. "1 + 1 = 5", zegt M.E.E.R Groen, waar vrijwilligers samen (nieuwe) natuur aanleggen en beheren. Tel maar even mee: de aanleg heeft Maatschappelijke, Ecologische, Educatieve, Economische en Recreatieve waarde (M.E.E.E.R) "Dus we gaan niet klagen of eindeloos vergaderen, maar steken de handen uit de mouwen." Sinds de oprichting in 2011 zijn, met duizend vrijwilligers, ruim 35 projecten op 155 hectare gerealiseerd, verdeeld over zes gemeenten. Daar is de club trots op. Want al die projecten dragen hun steentje bij aan het bestrijden van de 'ecologische crisis'. M.E.E.R Groen werd opgezet door Franke van der Laan, die na 25 jaar carrière in professioneel groenbeheer bedacht dat burgers samen kunnen bijdragen aan een groene revolutie. Met prijzengeld voor burgerparticipatie zette hij de stichting op. "Leuk voor jou, mij, de wijk, de biodiversiteit en goed voor een samenleving die nog 100.000 jaar mee kan."

Alle honderd winnaars staan op

https://verhalen.trouw.nl/duurzame100

Aanleg van een konijnenvrij aardbeienveld.