Forza! woest om zwarte pietenverbod Maatvast

Nieuws
Een zwarte (bruine) piet.
Een zwarte (bruine) piet. (Foto: Pixabay | Aline Dassel)

HOOFDDORP - Maarten Askam, directeur van Maatvast, heeft zich de woede op de hals gehaald van de fractie van Forza!. De directeur heeft aangekondigd dat er geen zwarte pieten meer worden toegelaten in de buurthuizen en jongerencentra in Haarlemmermeer die bij Maatvast in beheer zijn.

In een brief aan de gemeenteraad heeft de directeur deze maatregel aangekondigd. De directeur wil geen discussie over Zwarte Piet en volgt het standpunt van het Sinterklaasjournaal: Zwarte pieten worden verboden. De directeur waarschuwt, dat wanneer er toch zwarte pieten zijn, er geen gebruik gemaakt mag worden van de buurthuizen in de gemeente.

Dit laatste schiet fractievoorzitter Paul Meijer in het verkeerde keelgat: "Wat denkt deze wereldvreemde directeur wel. Maatvast wordt gesubsidieerd van gemeenschapsgeld. Het is niet aan hem om inwoners, al dan niet verkleed als Zwarte Piet, te weigeren bij de deuren van onze buurthuizen. De buurthuizen zijn van alle inwoners. De meeste inwoners dragen, net als wij van Forza!, Zwarte Piet een warm hart toe. Onze inwoners gaan hier zelf over en niet de directeur."

Motie

De fractie van Forza! wil snel duidelijkheid van het college en heeft daarom al schriftelijke vragen aangekondigd. De maatregel van Maatvast moet direct van tafel, vindt de lokale partij. Forza! wil ook weten of dit zwarte pietenverbod is besproken met het college en of een verbod als dit eigenlijk wel mag. Forza! overweegt ook om een motie in te dienen om de directeur het verbod in te laten trekken zodat iedereen weer gewoon Sinterklaas, al dan niet met Zwarte Piet, kan gaan vieren.