Het boek 'Ambitie en Turbulentie, een geschiedenis van het luchtvaartonderwijs in Nederland'.
Het boek 'Ambitie en Turbulentie, een geschiedenis van het luchtvaartonderwijs in Nederland'. ((Foto: Aangeleverd))

Boek MBO College Airport: 25 jaar toonaangevende vakschool voor luchtvaart

  Zakelijk

REGIO - In het kader van het 25-jarig bestaan van MBO College Airport van het ROC van Amsterdam is een boek uitgebracht over het luchtvaartonderwijs in Nederland. Dit boek is verschenen bij uitgeverij Matrijs onder de naam 'Ambitie en Turbulentie, een geschiedenis van het luchtvaartonderwijs in Nederland' en is geschreven door Marc Dierikx en Mari Smits.

MBO College Airport kent een rijke historie. Door de ontwikkeling van Schiphol en KLM ontstond er vraag naar luchtvaartonderwijs. Zowel Schiphol als KLM bleken als 'home carrier' door de jaren het kompas te zijn van het Nederlandse luchtvaartonderwijs.

De onderwijsgeschiedenis start in 1936 met de start van een opleiding die voorziet in technisch geschoold personeel voor de luchtvaart en luchtmacht. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd besloten tot de bouw van een landelijke vakschool voor de luchtvaart in Hoofddorp. Alle relevante luchtvaartopleidingen werden samengevoegd onder één dak.

Met steun van de KLM, Fokker, Schiphol, luchtmacht en diverse overheden werd dit mogelijk gemaakt. Zo ontstond de eerste Publiek-Privaat gefinancierde school van Nederland.

Altijd in beweging

Door de jaren heen groeide het aantal opleidingen, naast vliegtuigtechniek en steward(ess), werden opleidingen ontwikkeld voor (luchthaven)logistiek, travel & hospitality, luchthavenbeveiliging, facilitaire dienstverlening luchthaven en entree luchthaven. Met de recente plannen voor een 'drone' opleiding is wel duidelijk dat deze vakschool voor de luchtvaart altijd in beweging zal blijven.

www.mbocollegeairport.nl
www.linkedin.com/school/mbo-college-airport-hoofddorp

Meer berichten