Column Anke - Weer voor even juf

Algemeen
Anke Steffers
Anke Steffers (Foto: (FOTO: Mirjam de Vries))

door Anke Steffers

Ik mocht weer even juf zijn. Dinsdag 26 februari bezocht ik voor een artikel (zie hier links) de Day a Week School in Vijfhuizen. Na binnenkomst bleek dat de kinderen zoveel vragen voor me hadden, dat ik maar even voor de klas ging staan.

De meeste vragen gingen over, of het blad waarin het artikel kwam te staan, in hun woonplaats bezorgd werd. Nu bleken er kinderen vanuit zo ongeveer alle plaatsen in de gemeente en zelfs daarbuiten (Aalsmeer) in deze speciale klas te zitten, maar ik moest er een aantal het antwoord toch echt schuldig blijven. Nog steeds, als ik met mijn krant bezig ben, spiek ik zo nu en dan op mijn lijstje met negentien kernen om te zien of een plaats, waarvoor ik een persbericht binnenkrijg, in het verspreidingsgebied valt. Want helaas, we komen (nog) niet in de hele gemeente Haarlemmermeer.

Nu is deze gemeente inmiddels ook wel heel erg groot geworden. Zeker met de jongste toevoeging van de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude afgelopen januari. De oplage is nu al 55.000 kranten. Een nog hogere oplage zou wellicht ook wel erg onoverzichtelijk worden. Of zou u toch graag zien dat Nieuwsblad Haarlemmermeer in de hele gemeente wordt verspreid?

Hoe dan ook, ik kon even terug naar mijn jaren voor de klas. Al had ik toen niet de luxe van een klas met achttien kinderen die ook nog eens stuk voor stuk zeer gemotiveerd waren. En ook al waren de opdrachten toentertijd niet stuk voor stuk leuk en uitdagend. Toch moet ik erkennen dat ik het een heel klein beetje voelde kriebelen, die dinsdagmorgen op De Tweemaster in Vijfhuizen. Vooral ook omdat ik het altijd erg leuk vond om een aantrekkelijke opening aan het begin van een les te verzinnen. Hoe vaak snorde ik geen liedje, een gedicht of een kort verhaaltje op. Of bedacht ik een spelletje of raadsel om de interesse van de kinderen te wekken. Een DWS-leerkracht bedenkt alle 'lessen' zelf, vertelde DWS-coördinator Ginette Woldringh mij. Is dat niet echt iets voor mij?

Maar dan graag wel zonder het lesgeven. Ik verzin de lessen wel, maar blijf uit het lokaal. Klinkt als mijn droombaan.