(Foto: Rowin van Diest)

Alaaf in Meerbonkendorp

HOOFDDORP - Burgemeester Onno Hoes is voor even zijn baan kwijtgeraakt. Zaterdag 2 maart om 11 minuten over 2 overhandigde hij de sleutel van Haarlemmermeer aan Prins Karbonkel de 46ste van carnavalsvereniging De Meerbonken. Deze eervolle functie is dit jaar voor Ben Vermeulen. Hij wordt bijgestaan door zijn vrouw, Prinses Lyda, en dochter, Adjudante Mandy. Een echte carnavalsfamilie.

Ben Vermeulen (60) alias Prins Karbonkel de 46ste vertelt: "We zijn 20 jaar geleden bij carnavalsvereniging De Meerbonken terechtgekomen door onze dochter Mandy. Ze was toen 8 jaar en wilde bij de dansmariekes. Als ouders ga je dan mee. We leerden er mensen kennen en werden steeds meer aangestoken door het carnavalsvirus."

Waar komen de namen 'Karbonkel' en de 'Meerbonken' vandaan? Die zijn volgens Ben Vermeulen eenvoudig te verklaren. "Een Meerbonk is een aardappel uit de streek, een karbonkel is een boertje."

Piekfijn gekleed

Lyda Vermeulen (59) houdt als Prinses haar eigen naam, hetzelfde geldt voor Adjudante Mandy (28). Het drietal vertegenwoordigt dit carnavalsseizoen de vereniging in Haarlemmermeer - Meerbonkendorp - en daarbuiten. Piekfijn gekleed: Ben in zijn prinsenpak, Lyda in galajurk en Mandy met haar sjerp.

Carnaval in Haarlemmermeer is natuurlijk niet zo uitbundig als het feest in het zuiden des lands. En er zijn meer verschillen. De prins: "De Raad van Elf is hier afgeschaft, omdat het lastig is om de raad compleet te laten aantreden. En dat moet tijdens het carnaval. Hier in het noorden wordt de Prins gekozen door het bestuur. Je hoeft je niet kandidaat te stellen, maar je mag wel aangeven dat je Prins wilt worden."

Op 12 januari is het groot carnaval van Haarlemmermeer al gevierd in De Rustende Jager in Nieuw-Vennep. Samen met De Meerbonken gingen Prins Karbonkel, Prinses Lyda en Adjudante Mandy afgelopen weekend langs bij de feesten van andere verenigingen in het land. Zo waren ze in Loo, Ankeveen en Hoogland van de partij.

Kindercarnaval

Natuurlijk stonden de traditionele sleuteloverdracht en het kindercarnaval ook op het programma. Beide waren zaterdag 2 maart in het winkelcentrum in Hoofddorp. Om precies 14.11 uur overhandigde burgemeester Onno Hoes de sleutel van de stad aan Prins Carnaval, die daarna drie dagen de baas was van Meerbonkendorp. Aansluitend was het kindercarnaval met polonaise, clown Betsy, limonade en de kinderen konden zich laten schminken. Het kindercarnaval werd zondag 3 maart nog eens dunnetjes over gedaan.

www.haarlemmermeergemeente.nl

FB: CVdeMeerbonken

Meer berichten