(Foto: Rowin van Diest)

Vijfhuizen heeft eigen WO I boom

VIJFHUIZEN - Mede dankzij de inspanningen van een Vijfhuizense inwoner is er nu een eigen boom ter herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Deze staat vlakbij de Vrijheidsboom aan de Geniedijk nabij Fort Vijfhuizen. Leerlingen van groep 8 van basisschool De Tweemaster brachten dinsdag 5 maart een boodschap aan de omgekomen soldaten.

Leerlingen brengen boodschap aan soldaten

Op 11 november onthulde Jan Warmerdam de gedenksteen bij de Vrijheidsboom tijdens de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, precies 100 jaar na afloop daarvan. Het lukte toen niet om een aparte boom te planten, maar mede dankzij de Vereniging Dorp Vijfhuizen kon toch een herdenking plaatsvinden bij de Vrijheidsboom.

Een van de toen aanwezige Vijfhuizenaren zocht contact met initiatiefnemer Warmerdam. Mede dankzij zijn inspanningen kon er toch een 'eigen' boom worden geplant, een treurwilg. De herdenkingssteen is enige meters verhuisd naar de nieuwe herdenkingsplek. Warmerdam: "Heel mooi dat er zoveel is losgemaakt. Met deze boom is er een passende eigen plek ter herdenking aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog waar veel mensen in Nederland maar weinig van afweten. Daarom ben ik blij met deze steun uit Vijfhuizen en met de aandacht in de lessen op school. Opdat al dit leed niet wordt vergeten."

Warmerdam bezocht dinsdag eerst groep 8 van De Tweemaster, om te vertellen over de Eerste Wereldoorlog en het Fort bij Vijfhuizen. Daarna ging hij, samen met de leerlingen, naar de Geniedijk.

Meer berichten