(Foto: Van Diemen PR)

Negen bruggen duurzaam vernieuwd

NIEUW-VENNEP / HOOFDDORP - Negen belangrijke fietsers- en voetgangersbruggen in Hoofddorp en Nieuw-Vennep zijn duurzaam vernieuwd.

Per brug is scherp bekeken welke bestaande onderdelen konden worden hergebruikt. Het project draagt daarmee bij aan het duurzame karakter van de gemeente Haarlemmermeer. Deze opdracht is middels een aanbesteding verworven door het civieltechnische bedrijf Griekspoor uit Nieuw-Vennep. De werkzaamheden zijn in november gestart en de laatste brug is in de voorjaarsvakantie afgerond.

De volgende bruggen in Nieuw-Vennep zijn vernieuwd: Beurtschipper – Koperslager + Spinner + Turfsteker

In Hoofddorp zijn de volgende bruggen aangepakt: Voorkanaal – Louisahoeve; Nieuwekerkertocht – Belle van Zuylenstraat + Anna de Waalstraat + Söderblomstraat; Schoonenburgsing – IJweg en Meermanstraat.

Circulair en duurzaam

Alle onderdelen die opnieuw konden worden gebruikt, zijn op de bouwplaats van Griekspoor behandeld en afgewerkt. Voor nieuwe onderdelen is gewerkt met FSC-hout, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer van de internationale organisatie Forest Stewardship Council.

Rogier de Jeu, calculator / werkvoorbereider van dit project bij Griekspoor: "De liggers van de bruggen komen nu niet meer in aanraking met de grond. Er zijn nieuwe opleggingen geplaatst waar een kunststof kopschot tegenaan zit. Dit zorgt dat zij droog blijven en niet gaan rotten wat de levensduur verlengt. Daarnaast is de beschoeiing vervangen door een KLP-beschoeiing, gemaakt van gerecyclede kunststof."

Twee ploegen

Griekspoor heeft voor deze werkzaamheden gewerkt in twee ploegen: een sloop- en bouwploeg en een afwerkploeg. De sloop- en bouwploeg werkte met een midikraan die alles kon verwijderen en de zware materialen kon aanbrengen, zoals de beschoeiing, palen, balken en het brugdek. Er is zo efficiënt mogelijk omgegaan met het werkverkeer, wat negatieve invloed op de CO2-uitstoot zo beperkt mogelijk hield.

De afwerkploeg heeft gezorgd voor de complete afwerking van de bruggen, zodat deze weer beschikbaar zijn voor de fietsers en voetgangers. Werkzaamheden die zonder kraan konden worden uitgevoerd, zoals leuningwerk en straatwerk.

Meer berichten