De SolaRoad is aangelegd op de Fokkerweg in Oude Meer.
De SolaRoad is aangelegd op de Fokkerweg in Oude Meer. ((Foto: SolaRoad.nl))

Rijdend auto opladen start in Oude Meer

OUDE MEER - De weg ligt er toch al. Waarom dan niet het wegdek dubbel gebruiken en er zonnecellen in verwerken die energie opwekken? Dat is de gedachte achter de SolaRoad. Op de Fokkerweg (N323) in Oude Meer wordt nu een proef gedaan. In een deel van de parallelweg liggen zonnecellen.

Een vergelijkbare proef is gestart in Spijkenisse waar in het wegdek van een busbaan zonnecellen zijn verwerkt. Op 7 maart was daar een feestelijke bijeenkomst die de start van beide proeven markeerde.

De gemeente werkt met de provincies Noord- en Zuid-Holland samen aan de doorontwikkeling van deze zonnewegen. Hiermee komt een grootschalige toepassing van deze innovatie een stap dichterbij.

Wethouder Marja Ruigrok (Economie en innovatie) van gemeente Haarlemmermeer is enthousiast: "Het is voor het eerst dat in Nederland op dergelijke schaal energie wordt gewonnen uit het wegennet. De mogelijkheden voor grootschalige toepassingen worden hiermee enorm vergroot. En het levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van slimme wegen en duurzame energietransitie. Ik hoop dat uiteindelijk heel Nederland vol komt te liggen met deze zonnewegen."

Met de opgewekte energie kunnen wegverlichting, verkeersinstallaties en huishoudens van stroom worden voorzien.

Energieneutraal

SolaRoad is een gezamenlijk vennootschap van de provincies Noord- en Zuid-Holland, Strukton Civiel en TNO. Sten de Wit (directeur SolaRoad) denkt dat het een doorbraak kan betekenen op het gebied van duurzame energievoorziening. Zeker als het uitgroeit tot een systeem waarmee elektrische auto's al rijdend meteen worden opgeladen. Een goede stap richting een energieneutrale mobiliteit.

Ondernemers

De ondernemers aan de Fokkerweg zijn over de proef geïnformeerd, ook zij zijn benieuwd naar de resultaten. De provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer hebben de parallelweg van de Fokkerweg gekozen, omdat hier voldoende zonlicht schijnt en er veel zwaar verkeer overheen rijdt.

www.haarlemmermeergemeente.nl


Meer berichten