Publiek bepaalt topstukken in Historisch Museum voor herinrichting

Algemeen
Directeur van het museum, Elise van Melis, bij een fossiele boomstronk die gekozen kan worden als topstuk.
Directeur van het museum, Elise van Melis, bij een fossiele boomstronk die gekozen kan worden als topstuk. (Foto: Haarlemmermeermuseum De Cruquius)

HOOFDDORP - Begin 2021 staat er een paviljoen naast Gemaal De Cruquius waarin de bijzondere geschiedenis van Haarlemmermeer verteld wordt. Bij de verhuizing van de collectie van Historisch Museum wordt deze bekeken en gewogen. Dat gebeurt door een team van collectiebeheerders en historici onder leiding van directeur Elise van Melis. Maar, uniek in de museumwereld: ook het publiek speelt een belangrijke rol. Van Melis: "Geschiedenis is van ons allemaal. Daarom nodig ik iedereen uit mee te denken wat de topstukken zijn van de collectie. De tijd dat de conservator dit bepaalt, is voorbij. Het publiek heeft een inbreng. Een object is meer dan een levenloos ding. Door het publiek objecten te laten nomineren en hun verhaal erachter te schetsen, komt de collectie tot leven."

Het publiek kan topstukken van het Historisch Museum nomineren via een online- of papieren formulier. Bij de museumbalie zijn instructies te krijgen. Van Melis: "Thema's als land, water en lucht, en objecten als de rolpaal, een ploeg van Vicon en de sleutel van Fort Schiphol maken natuurlijk deel uit van het verhaal van Haarlemmermeer - het DNA van Haarlemmermeer - maar we zijn heel benieuwd waar het publiek mee komt." Van Melis hoopt op een grote opkomst van mensen die zich betrokken voelen bij het erfgoed van Haarlemmermeer. Zo krijgt het museum inzicht in wat het publiek waardevol vindt en met elkaar en de volgende generaties wil delen. In welke vorm de selectie topstukken in het nieuwe museum getoond gaan worden, is nog niet bekend. Het publiek kan tot 30 april topstukken nomineren.

Het Historisch Museum is open op woensdag, zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. Vanaf 1 april is het museum aan de Bosweg 17 open van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

www.haarlemmermeermuseum.nl