Motorrijders Alpe d´HuZes in training

Algemeen
Met de trainingsdag zijn de motorrijders die helpen tijdens de Alp d'HuZes klaar om hulp te verlenen bij allerlei calamiteiten.
Met de trainingsdag zijn de motorrijders die helpen tijdens de Alp d'HuZes klaar om hulp te verlenen bij allerlei calamiteiten. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - Het Alpe d'HuZes / KWF-fonds verzorgt elk jaar een bijzonder evenement voor het goede doel. Een grote groep motorrijders moet zorgen voor de nodige veiligheid. Bij de specialisten van Intertraining is zaterdag 23 maart een dag lang intensief getraind. Over de resultaten waren de rijders tevreden. Hun conclusie: ze kunnen nu veel beter en efficiënter functioneren.

Sportieve strijd tegen kanker

Alpe d'HuZes is een uniek, sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op een dag beklimmen vijfduizend deelnemers - fietsend, hardlopend of wandelend - maximaal zes keer de Alpe d'Huez, onder het motto 'Opgeven is geen optie'.

Alle motorrijders, die als vrijwilliger worden ingezet bij dit befaamde evenement, kregen zaterdag bij de specialisten van Intertraining de kans om een dag lang een professionele calamiteitentraining te volgen. Er was veel belangstelling. Marcel Mijnema is instructeur en werkzaam bij het bedrijf: "Met het trainen van deze motorrijders, zo'n negentig mannen en vrouwen, zorgt Intertraining ervoor dat zij goed voorbereid aan de start verschijnen, zodat zij weten hoe te handelen bij een calamiteit. Intertraining is er trots op deze specifieke training te kunnen verzorgen en sponsort deze unieke actie."

Mijnema en zijn gedreven collega´s weten de juiste toon aan te slaan en overtuigen de motorrijders over wat ze vooral wel en niet moeten doen als er een ongeluk gebeurt. De training, met ruime aandacht voor eerste hulp, reanimatie en calamiteitenscenario's, werd goed bezocht. Henk van Vuuren is enthousiast: "Super dat we zijn geweest. De meesten van ons hebben wel ervaring, maar we wisten veel nog niet. We zijn nog beter inzetbaar straks en extra dienstbaar voor de deelnemers."

Het is de eerste keer dat Intertraining de training aan deze groep geeft. Mijnema: "We zijn hier altijd bezig met het geven van de meest uiteenlopende trainingen en door onze werkwijze leren de deelnemers veel. Dit jaar ben ik waarschijnlijk niet bij Alpe d´HuZes, maar het staat wel op mijn verlanglijstje om zeker nog eens mee te gaan maken."

"Goed komt boven"

Een motorrijder die deelnam aan de trainingsdag gaat met een goed gevoel naar huis: "Je hoort in deze tijd vaak dat veel mensen alleen maar aan zichzelf denken. Dat is misschien vaak wel zo, maar bij dit evenement zie je toch weer dat het goede naar boven komt. En dat geeft een heel goed gevoel." De koersdag is altijd op de eerste donderdag van juni en maakt deel uit van een koersweek, waar een heel jaar naartoe wordt gewerkt. De motorrijder gaat zachter praten als hij over de komende koersweek spreekt: "Er ontstaan vriendschappen voor het leven. Iedereen is aardig voor elkaar. Dat komt omdat je allemaal met hetzelfde bezig bent. Een bijzondere week vol saamhorigheid, waarin kanker voor iedereen bespreekbaar wordt gemaakt. In mijn familie zijn helaas ook slachtoffers van deze afschuwelijke ziekte. Vroeger waren de meeste mensen er zo vreselijk bang voor, dat ze deze ziekte niet eens durfden uit te spreken. Dat is tegenwoordig anders. Ik kan er nog wel intens verdrietig om worden als mensen vloeken en de naam van deze ziekte misbruiken. Hopelijk komen ze erachter dat ze anderen daar heel veel pijn mee kunnen doen."

In 2019 worden voor de veertiende keer de 21 bochten van de Alpe d´Huez bedwongen. De start is zondag 2 juni, de koersweek duurt tot en met vrijdag 7 juni. De sponsorgelden gaan voor de volle 100 procent naar kankeronderzoek.

Leren hulp te verlenen, is de opzet van de trainingsdag.