Pontje tussen Haarlem en Theehuis Cruquius gaat vaart weer in

Algemeen
Oversteken met het pontje is gratis.
Oversteken met het pontje is gratis. (Foto: PR)

CRUQUIUS - Het populaire fiets-en voetgangerspontje tussen de Haarlemse Zuid Schalkwijkerweg en Theehuis de Cruquius gaat maandag 1 april weer in de vaart. De Stroomboot vaart dagelijks van 1 april tot 1 oktober tussen 10.00 en 18.00 uur. Het overzetten is gratis en ook voor rolstoelers mogelijk.

Het aluminium pontje vaart sinds 1998 en wordt bemand en onderhouden door zo'n veertig vrijwillige schippers. Bij toerbeurt zetten ze na een gedegen opleiding zo'n 20 duizend passagiers per seizoen over. De veerpont heeft twee schroeven en wordt aangedreven door twee elektromotoren. De energie daarvoor wordt geleverd door zes zonnepanelen op het dak, middels groene stroom dus. Op sombere dagen wordt het pontje 's avonds in de stalling zo nodig aangevuld met stroom aan de wal. De winterperiode is gebruikt om het pontje in optimale staat voor het nieuwe seizoen te krijgen. Ook de beide steigers en de schutting kregen een opknapbeurt.

De overtocht

Per afvaart mogen maximaal twaalf passagiers worden vervoerd. Tijdens de overtocht is plaats voor fietsers, bromfietsers en voetgangers. De pont heeft aan beide kanten een oprijplaat waardoor ook rolstoelen en scootmobiels makkelijk de pont op kunnen. De overtocht duurt zo'n 5 minuten. Genoeg tijd voor een praatje, het is altijd gezellig aan boord. Tijdens warme en zonnige zomerdagen is er soms een kleine wachttijd; het aantal passagiers kan dan oplopen tot zeshonderd per dag. De overtocht is gratis, er is een fooienpot voor de bemanning.

Exploitatie

De Stroomboot wordt in de vaart gehouden door Stichting Fietsvoetveer Zuid Schalkwijkerweg – Theehuis Cruquius. De gemeentes Haarlemmermeer en Haarlem én sponsoren zorgen voor de financiën, evenals een aantal donateurs. Voor 5 euro per jaar is het mogelijk om donateur van de stichting te worden.

www.destroomboot.nl