Auteur Cockie Vlietman overhandigt het eerste boek aan een boswachter.
Auteur Cockie Vlietman overhandigt het eerste boek aan een boswachter. ((Foto: PR))

Kinderboek over teken maakt kinderen bewust

ZWANENBURG - In de 'Week van de Teek' heeft auteur Cockie Vlietman het kinderboek 'Vampie & Tick, twee hechte teekjes' gelanceerd. Het boek neemt kinderen - en ouders - spelenderwijs mee naar de leefwereld van de teek.

In Nederland worden jaarlijks rond de 1 miljoen volwassenen gebeten door een teek. Dat aantal loopt al jaren op. "Veel informatie rond teken is gericht op volwassenen, kinderen weten in de praktijk vaak te weinig over deze beestjes. Juist daarom heb ik dit kinderboek geschreven, ik wil kinderen op vriendelijke wijze bewust maken en beschermen tegen het gevaar van teken", vertelt auteur Vlietman. Zij werkte jarenlang bij PWN, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder in Noord-Holland. Teken hebben altijd haar bijzondere interesse gehad.

Totaalbeeld

In het boek staan de belevenissen van de teekjes Vampie & Tick centraal. In hun avonturen worden alle onderwerpen rond de teek belicht. Van hun leefomgeving tot bacteriën. "Kinderen krijgen zo een goed totaalbeeld van een teek en met deze informatie kunnen ze zelf alert zijn. Voor ouders is het ook interessant om te lezen, want niet veel mensen weten dat de symptomen van de ziekte van Lyme bij kinderen afwijkend kunnen zijn. Jaarlijks worden er in Nederland zo'n 27.000 volwassenen en kinderen ziek na een tekenbeet."

Naast het verhaal van Vampie & Tick bevat het boek een opsomming van belangrijke tips over het leefgebied van teken, goede kleding en wat te doen bij een tekenbeet. Het kinderboek 'Vampie & Tick, twee hechte teekjes' is te bestellen via www.teekjes.nl en o.a. bij Bol.com.

Meer berichten