Het Repair Café in De Ark in Hoofddorp vindt soms voor een deel buiten plaats.
Het Repair Café in De Ark in Hoofddorp vindt soms voor een deel buiten plaats. ((Foto: Repair Cafés Haarlemmermeer))

Oud en Nieuw in Repair Cafés

HAARLEMMERMEER - Met de opening van Repair Café Spaarndam vieren de Haarlemmermeerse Repair Cafés in mei een soort Oud en Nieuw. Zaterdagmiddag 11 mei opent wethouder Mariëtte Sedee het zevende Repair Café in Haarlemmermeer. En in mei vieren alle 'oude' Haarlemmermeerse Repair Cafés hun 6-jarig bestaan. "Gewoon, door open te zijn en met veel enthousiaste reparateurs," vertelt Rien Wattel van het Repair Café-bestuur.

"Vanuit een enthousiaste groep vrijwilligers kwam de vraag 'Kunnen we in Spaandam een Repair Café beginnen?", zegt Rien Wattel, "Een gebouw hadden we al: het Dorpscentrum verleent ons graag gastvrijheid." Zaterdag 11 mei is het dan zover: Repair Café Spaarndam draait dan voor de eerste keer na een toepasselijke openingshandeling door de wethouder, met in haar portefeuille onder andere het hergebruiken van spullen in plaats van weggooien. "Daarom is zij bij uitstek geschikt om dit Repair Café in het nieuwste gedeelte van de gemeente Haarlemmermeer te openen." De openingshandeling is om 13.30 uur.

Daarna kunnen direct de eerste reparaties aangemeld worden. Net als in de andere Repair Cafés gaat het om huishoudelijke apparaten, waarvan vooral koffieapparaten en stofzuigers populair zijn, verder elektrische apparaten zoals dvd-spelers en boren, tuingereedschap, fietsen en kleding. Daarbij gaat het om kleine reparaties. Als het grotere klussen betreft, verwijzen de vrijwilligers door naar de vakhandel.

Ongeveer twee van de drie reparaties slaagt. "Een vrijwillige bijdrage in de collectebus op tafel is welkom, nodig om onder andere nieuw gereedschap te kopen."

Agenda

De zeven Repair Cafés in Haarlemmermeer zijn open op:

  • eerste zaterdag van de maand in Lisserbroek in de Meerkoet, Krabbescheerstraat 1;
  • zaterdag 11 mei in Het Dorpscentrum, Ringweg 36 in Spaarndam (het allereerste café aldaar);
  • dinsdag 14 mei in De Hoek, Olmenlaan 141, Zwanenburg;
  • woensdag 15 mei in Hoofddorp, in De Ark, Muiderbos 36, het eerste Repair Café, gestart in mei 2013,
  • maandag 20 mei in Vijfhuizen in d' Oude Waterwolf, Kromme Spieringweg 436;
  • woensdag 22 mei in Badhoevedorp van 9.30 tot 12.00 uur in 't Rietland, Christiaan Huygensstraat 21.
  • Vanwege Hemelvaart is Repair Café Nieuw-Vennep in mei gesloten. Normaal is dat de laatste vrijdag van de maand.

Behalve in Badhoevedorp zijn de Cafés open van 13.30 tot 16.00 uur; aanmelden kan tot een half uur voor sluitingstijd. Informatie bij Rien Wattel: 06-16040860.

www.repaircafehaarlemmermeer.nl

Meer berichten