Mats Hoogland.
Mats Hoogland. (Foto: (Foto: Jasper Groen))

Column Mats - Voorstellen

door Mats Hoogland

Zal ik alleen mijn naam en leeftijd zeggen, of ook waar ik vandaan kom? Ik bekijk ze. De jongen naast me is duidelijk totaal niet bezig met hoe hij zich straks gaat voorstellen. Ik wel, dus. "Hoi, ik ben Mats en ik ben 17 jaar oud." Zo. Goed gedaan. Niet gemompeld, niet te snel gesproken. Kort maar krachtig. Dan begint de jongen naast mij: "Ik ben Tim, ik ben 16 en ik zit op voetbal." Hobby's? Moesten we ook hobby's zeggen. Ik heb geen hobby's. Geen leuke gezellige ontmoetingsrondje-hobby's. Ik had kunnen zeggen dat ik stiekem graag slechte reality-series kijk. Dan was ik gelijk relatable geweest en alles. Waarom zei ik nou m'n leeftijd? Iedereen heeft een leeftijd. Totaal identiteitsloos. Ik ben slechts een naam en een cijfer.

Volgende: "Hey, ik ben Anna, ik hou van lezen en reizen". Twee hobby's! Ik bedoel, je hoeft ook weer niet op te scheppen. En nu weet ik niet eens hoe oud je nou eigenlijk bent. Nu sta ik steeds meer voor lul. De hobbyloze jongen waarvan we alleen weten dat hij 17 is. Nu lijkt het alsof 17 zijn mijn hobby is. Nog erger.

Volgende: "Ik ben Lucas, ik werk bij een brillenwinkel en ik hou van lezen." Nee hè. Nu gaat straks iedereen én zijn werk én zijn hobby's opnoemen. Ik kan nu niet meer terug. "Oh, sorry jongens, ik was even vergeten te vertellen, ik lees ook graag," zeggen gaat niet meer. Dat zou alles alleen nog gênanter maken. Plus, super on-origineel, want zowel Lucas als Anna houden al van lezen. Zo van: zoek een eigen hobby, Mats. Lezen is voor mensen die tenminste wel weten hoe ze zichzelf moeten voorstellen.

De cirkel gaat verder rond en ja hoor, iedereen heeft het over zijn werk én zijn hobby's. Sasha houdt van koken, Bastiaan van schilderen, Sanne doet in de weekenden aan 'cosplay' en Vincent houdt zich bezig met archeologie en loopt stage bij een museum. Iedereen heeft straks iets om een gesprek over te beginnen met iemand en met wie wil dan niemand praten? Moi.

Tenzij er iemand met de prangende vraag zit: 'Goh, hoe voelt dat nou om Mats te heten, en vooral in combinatie met 17 jaar oud zijn?'.

Meer berichten