Lezersnieuws Haarlemmermeer - Vrees voor komst biomassa-centrales

Algemeen
Een biomassa-centrale.
Een biomassa-centrale. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - Marlene Hogervorst stuurde ons een brief, omdat zij zich zorgen maakt over de plaatsing van biomassacentrales in en rond de gemeente Haarlemmermeer. Zij begint haar bericht met: "Ik ben nog niet zeker wat de beoogde derde locatie is dus die heb ik niet vermeld. Wel is bevestigd dat hij op de planning staat. Over het boomverhaal heb ik een boomexpert gesproken."

"Beste bewoners,

Bent u op de hoogte dat men drie biomassacentrales wil bouwen in en om de gemeente Haarlemmermeer? Een biomassacentrale verbrandt natuurlijk verworven plantrestanten en bomen waardoor energie vrijkomt. Dit lijkt heel milieuvriendelijk. Maar dat is niet zo, aangezien:

Er niet genoeg plantaardige afvalstoffen en bomen zijn om deze centrales te voorzien. De restanten die er nu zijn, worden gebruikt in andere centrales en voor andere doeleinden, zoals voor het maken van papier en spaanplaat. Hierdoor gaan bomen, speciaal voor de centrale, gekapt worden terwijl die bomen hard nodig zijn voor het leveren van onze zuurstof. Er moeten juist meer bomen geplant worden. Die hebben veel meer effect op het milieu dan de biomassacentrale.

Deze huidige restanten zullen nog niet voldoende zijn dus is het plan om boten met bomen uit Amerika hierheen te laten komen om onze centrales te voorzien. Naast dat deze boten een onwijze uitstoot geven, zijn juist allerlei organisaties bezig om de boomkap in Amerika en Canada tegen te gaan. Hierdoor komen in de nabije toekomst minder bomen uit Amerika en Canada en komen de nieuw te bouwen centrales zonder brandstof zitten. Maar zover kijkt men niet vooruit.

Dit in ogenschouw nemend, zouden we hier kritisch naar moeten kijken en op tijd aan de bel moeten trekken. Maar omdat de vergunning al is vergeven en het plan al in vergevorderd stadium verkeerd, wordt het nog lastig er een pen tussen te krijgen. Ook gebeurt dit alles vrij stil. Omliggende bewoners en buurgemeente zijn nog amper op de hoogte. Bovendien is de gemeente Haarlemmermeer nog in conclave over de centrale in Rijsenhout. Zo wordt voor hen de mogelijkheid tot ingrijpen bemoeilijkt.

Daarnaast is het voor bewoners geen pretje. Ten eerste zorgt de plaatsing voor geluidsoverlast, want de biomassacentrales gaan 24 uur per dag draaien. Er komt fijnstof vrij die uw bezittingen, die zich buitenhuis bevinden, aantasten. Kortom, er is maar één echt antwoord: 'Bomen planten, niet kappen en verbranden'."

Reageren

Wil jij reageren op dit bericht, dit kan onder het artikel of mail jouw reactie naar redactie.nhm@rodi.nl. Je reactie kan geplaatst worden in de krant en / of op onze website, hierbij plaatsen we je naam.