Column Sterkliniek - Hamsterweken

Algemeen
Lodewijk Kamps.
Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

Door 's lands grootste kruidenier worden we uitgenodigd om grote hoeveelheden inkopen te komen doen onder het motto van de Hamsterweken. Zo heeft mijn vrouw ("Heel voordelig, Lo") drie grote literflessen antiroos-shampoo gekocht. Als het meezit, doe ik daar 5 jaar mee. Dat pakt dus niet altijd voordelig uit. Wij hebben onze eigen variant op de hamsterweken.

Veel mensen hebben wel een hamstertje, maar kunnen of willen daar niet al te veel aan laten dokteren. Maar er is ook een eigenares zonder auto die altijd met de taxi naar de praktijk komt om haar hamsters te laten nakijken. De taxi blijft dan met draaiende motor net zo lang wachten tot ze weer naar huis kan!

Ook nu stond de donkerblauwe Mercedes voor de deur te ronken. De eigenares zat gespannen in de wachtkamer, een sympathieke vrouw van middelbare leeftijd, met het kleinst mogelijke kooitje op schoot. Ze kwam binnen en haalde de twee prachtige hamstertjes eruit, twee zusjes; samen wogen ze amper een pond. Allebei hadden ze een knikkervormige bobbel onder de buik. Ze waren anderhalf jaar en de bultjes groeiden snel. Het opereren van hamsters is vanwege de narcose een hachelijke aangelegenheid. We besloten ze één voor één met een week tussentijd te opereren.

Net als bij beleggen praten we dan over gespreide risico's. Knabbel was als eerste aan de beurt. Ingepakt op een warm bedje met een kapje voor extra zuurstof lag ze heerlijk te slapen. Zonder bijna maar een druppel bloed te verliezen, konden we het tumortje verwijderen. Tijdens de gevaarlijke recovery lag ze in de couveuse en werd continu in de gaten gehouden. Met het minuscule kraagje leek ze op een 16de eeuwse kasteeldame. Als knaagdier is ze gespecialiseerd in het zelf verwijderen van hechtingen. Alles was goed gegaan! De toon was gezet.

Een week later kon het kraagje af en mocht Babbel onder het mes. Haar bult was in een week tijd groter geworden. Het leek alsof Knabbel haar had gewaarschuwd, want ze ging matig slapen op dezelfde narcose-injectie. Met een beetje gasnarcose erbij zakte ze alsnog weg in een pijnloze en diepe slaap. Ook deze bult bleek gelukkig goed verwijderbaar. Babbel werd eveneens soepel wakker in de couveuse. Bij het ophalen van Babbel was de eigenares zó blij dat we een enorme doos bonbons kregen die zelfs zwaarder woog dan de twee hamsters samen.