HAP: Hoeveel spookjongeren heeft Haarlemmermeer?

Algemeen
Sommige jongeren kiezen er bewust voor onder de radar te blijven.
Sommige jongeren kiezen er bewust voor onder de radar te blijven. (Foto: Pixabay | Janio Isacura)

HAARLEMMERMEER - Lokale politieke partij HAP heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de in Haarlemmermeer aanwezige spookjongeren.

Spookjongeren zijn jongvolwassenen van 18 tot 27 jaar die niet staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente of op een andere plek verblijven dan waar zij staan ingeschreven, maar wel in de gemeente wonen. Zij volgen geen onderwijs, hebben geen (legaal) werk of uitkering en staan niet ingeschreven als werkzoekende. Deze jongeren zijn niet zichtbaar voor de overheid.

Er zijn verschillende redenen waarom jongeren zich laten uitschrijven uit de BRP. Zo zijn er jongeren die zich bewust uitschrijven om deurwaarders, leerplichtambtenaren of justitie te ontlopen. Maar er zijn ook jongeren die door hun ouders worden uitgeschreven, bijvoorbeeld vanwege de kostendelersnorm die geldt voor ouders in de bijstand. Zonder geldige inschrijving in het bevolkingsregister kunnen jongeren geen gebruik maken van sociale voorzieningen, zoals een bijstandsuitkering, studiefinanciering of een verzekering. Er is in veel gevallen sprake van meervoudige problematiek, waarbij naast het ontbreken van een vaste woon- of verblijfplaats, schulden of het ontbreken van werk of scholing meespelen. Hierdoor nemen de problemen vaak nog verder toe.

HAP wil weten hoeveel van deze spookjongeren er mogelijk in Haarlemmermeer zijn en of er zicht is op welke van deze jongeren het label 'geëmigreerd' hebben gekregen, zonder dat zij daadwerkelijk in het buitenland verblijven.