Boer Bijlsma teelt bijzondere oergranen

Algemeen
Boer Pieter Bijlsma vertelt wethouder Marja Ruigrok alles over zijn oergranen.
Boer Pieter Bijlsma vertelt wethouder Marja Ruigrok alles over zijn oergranen. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)

NIEUW-VENNEP - Steeds meer mensen waarderen mooie, ambachtelijke producten die op duurzame wijze in de eigen omgeving worden gemaakt. De Vennepse akkerbouwers Pieter en Jacqueline Bijlsma hebben het roer daarom omgegooid. Als een van de weinigen in Nederland telen zij bijzondere biologische oergranen. Die worden lokaal verwerkt tot streekproducten als brood, bier en jenever. Wethouder Marja Ruigrok ging op werkbezoek.

In PARK21, aan de voet van de Calatravabrug Citer tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp, ligt de boerderij van familie Bijlsma. Deze boerderij is al vier generaties in de familie en de zoon van Pieter en Jacqueline Bijlsma wil het bedrijf straks graag overnemen. Samen bereiden ze zich voor op een nieuwe toekomst. Een deel van hun 80 hectare grond (240 voetbalvelden) verbouwen ze nu op biologische wijze met onder andere oergranen.

Oudste graansoorten

Pieter Bijlsma vertelt: "Wij brengen de echte authentieke producten terug en zorgen dat ze weer op de originele manier gemaakt worden. Zo worden onze oergranen met een traditionele molensteen gemalen en zorgen wij voor de echte smaak zonder toevoegingen."

Hij verbouwt als een van slechts drie boeren in Nederland de oergranen eenkoorn en emmer. Heel bijzondere graansoorten, want het zijn de twee oudste die er zijn. "Vroeger reisden mensen als nomaden achter voedsel aan, zodat ze wisten dat ze eten hadden. Eenkoorn was het eerste graan dat je echt kon verbouwen. Hierdoor konden mensen op een vaste plek gaan wonen."

Hij vervolgt: "Eenkoorn is een graansoort met veel eiwitten, mineralen en weinig gluten. Het is een natuurproduct dat we zoveel mogelijk intact laten en traditioneel laten verwerken in mooie producten." Zo werkt Pieter samen met Molen de Zandhaas in Santpoort voor het malen van de granen en verzorgt graanhandelaar Engel uit Beinsdorp de opslag en distributie. "De broden van onze granen zijn te koop bij Bakkerij Mama in Zwanenburg en Bakker van Vessem in Hoofddorp. Ook brouwt Bierbrouwerij BE+ER in Hoofddorp bier, (ST)oer Wit, van ons oergraan en zit ons emmergraan in de jenever, Mirakel van Amsterdam."

Amsterdam Made

En dit is nog maar het begin. Het graan kan in nog veel meer producten verwerkt worden. Dit is dan ook een van de redenen waarom Bijlsma zich heeft aangesloten bij de netwerkorganisatie Amsterdam Made. Een soort keurmerk voor lokale en duurzame producten uit de Metropoolregio Amsterdam dat de MKB-maakbedrijven bij elkaar brengt; van startend tot gevestigd, van food tot non-food. "Samen maken we nieuwe en nog betere producten en helpen we elkaar verder." Bijlsma is de enige ondernemer in Haarlemmermeer die aangesloten is bij Amsterdam Made, maar roept andere ondernemers ook op om zich aan te sluiten.

Wethouder Marja Ruigrok reageert: "Ik ondersteun deze oproep van Pieter Bijlsma van harte. We hebben veel Haarlemmermeerse ondernemers die, net als Pieter, in de 'maakindustrie' zitten. Die gun ik allemaal dit netwerk en de contacten die elk bedrijf kan gebruiken. Een vat vol inspiratie voor makers van eigen producten met oog voor creativiteit, innovatie en vakmanschap."

Bron:

www.haarlemmermeergemeente.nl