Overlast Valet Parkingbedrijven Schiphol neemt toe

Algemeen
Auto's van reizigers worden een stuk(je) bij Schiphol vandaan geparkeerd door speciale valet parking-diensten.
Auto's van reizigers worden een stuk(je) bij Schiphol vandaan geparkeerd door speciale valet parking-diensten. (Foto: Pixabay | Niek Verlaan)

SCHIPHOL - Op en rond Schiphol wordt in toenemende mate overlast ondervonden van valet parkingbedrijven: bedrijven die auto's van reizigers ergens parkeren. Het aantal valet parkingbedrijven op de luchthaven is toegenomen, maar niet alle bedrijven leveren dezelfde kwaliteit en klantenservice.

Auto laten parkeren niet zonder risico's

Naast parkeeroverlast voor bedrijven en inwoners in Haarlemmermeer, zijn er ook veel klachten van mensen die dachten dat hun auto veilig werd weggezet. Reizigers zijn regelmatig geconfronteerd met schade, tientallen tot honderden extra kilometers op de teller of parkeer- of snelheidsboetes. Het blijkt bovendien vaak lastig om schade of boetes vergoed te krijgen. Burgemeester Marianne Schuurmans: "Gezien de aard van de klachten zijn er twijfels over een aantal valet parkingbedrijven. Het is voor klanten die schade ondervonden hebben lastig, zo niet onmogelijk om die schade vergoed te krijgen. Daarom is het belangrijk dat men zich bewust is van de risico's van valet parking en dat men op een aantal zaken let. Voorkomen is immers beter dan achteraf met de schade zitten."

Tips

Reizigers die overwegen om hun auto door een valet parkingbedrijf te laten parkeren, moeten op het volgende letten:

Neem de kilometerstand op; Fotografeer de auto zodat eventuele nieuwe schade te bewijzen is; Vraag het adres van het parkeerterrein waar de auto geparkeerd wordt; Controleer de voorwaarden van het bedrijf: Is de parkeerplaats afgesloten en bewaakt? Wordt er gegarandeerd dat er een maximum aantal kilometers en maximumsnelheid met de auto wordt gereden en hoe wordt dit geregistreerd? Hoe worden schades of boetes die zijn opgelopen tijdens de parkeerperiode afgehandeld?; Geef alleen de autosleutel af; Google het bedrijf en lees de reviews; Doe altijd aangifte bij de Koninklijke Marechaussee of de politie bij schade of oneigenlijk gebruik van de auto.

Verkeersonveilig

Naast de klachten over het toch niet veilig gebleken achterlaten van auto's en de parkeeroverlast voor inwoners en bedrijven, ontstaan door het halen en brengen van de auto's bij de Vertrekpassage van Schiphol regelmatig chaotische en verkeersonveilige situaties. Op deze locatie mag alleen worden gestopt om mensen in of uit te laten stappen, er mag niet geparkeerd worden. De handhavers van gemeente Haarlemmermeer treden hier daarom streng op.