Mooie en harde tijden herleven bij Trekkerrit

Algemeen
In optocht door Haarlemmermeer, waaronder over de Zuiderdreef.
In optocht door Haarlemmermeer, waaronder over de Zuiderdreef. (Foto: Rowin van Diest)

door onze verslaggever

HAARLEMMERMEER - Het was zaterdag 20 juli feest voor iedereen die interesse heeft in de historie van Haarlemmermeer. Een stoet van twintig tractoren maakte een lange rit door de polder. Ondanks de slechte weersomstandigheden werd iedereen warm van binnen. En zeker de kleine groep toeschouwers die dit in een ver verleden al eens gezien had, was onder de indruk.

Meer-Historie is van oorsprong een historische vereniging die zich sterk maakt om de geschiedenis van de polder veilig te stellen. Meer-Historie onderzoekt, verzamelt, onderhoudt, archiveert en vertelt. Een belangrijke basis waarop Haarlemmermeermuseum De Cruquius zich kan ontwikkelen. Bewoners en de gemeente van de Haarlemmermeerpolder weten Meer-Historie te vinden bij vondsten, erfgoed uit overlijden of voor vragen.

De restauratiegroep van deze kundige en hardwerkende groep heeft een grote groep tractoren verzameld voor de Trekkerrit. Vanwege het slechte weer blijft een aantal tractoren binnen. Een vrijwilliger vraagt er begrip voor: "Het gaat hier om tractoren die al behoorlijk op leeftijd zijn. We hebben ze met veel liefde in conditie gehouden, maar onder slechte weersomstandigheden is het onverstandig ze naar buiten te laten gaan. De stoet die overbleef is klein, maar fijn."

Yankees

De mannen achter het stuur zitten er bij als gladiatoren. De rit is rond de 50 kilometer en trekt overal veel publiek. Veel aandacht is er voor de Alles-Chalmers tractor uit 1956. Arthur Pronker woonde toen nog in Nieuw–Vennep en kan zich die tijd en de komst van deze tractor nog goed herinneren: "Ik was toen 16 en alles wat uit Amerika kwam, maakte indruk op me. We zagen, vanwege Schiphol, ook regelmatig soldaten en chauffeurs uit het land van Uncle Sam. We dachten dat de Marshallhulp ons land er weer bovenop had gebracht. Als jongeman geloofde je alles en je keek enorm tegen de Yankees op."

Inmiddels denkt Pronker daar volledig anders over. "Die hulp van toen hebben we dubbel en dwars moeten terugbetalen. En Amerika is helemaal niet zo leuk, daar kwam mijn generatie wel achter tijdens de afschuwelijke oorlog in Vietnam. Maar genoeg geklaagd, ik geniet van de tractoren, ze hebben een prachtige uitstraling." Zijn vriend en leeftijdsgenoot Harm Nieuwenhuis neemt ieder jaar een kijkje bij Meer-historie: "Het blijft mij boeien. Er heeft hier in de polder ook zoveel plaatsgevonden. Het boerenbestaan was keihard. Die mensen waren eigenlijk het gehele jaar aan het werk. Veel van mijn familieleden waren altijd op de boerderij en kwamen niet verder dan een dagje uit naar Amsterdam. En ze waren dan weer terug voor het donker werd, want de dieren moesten verzorgd worden."

Altijd zorg

Pronker merkt wel dat het haast onmogelijk is om de sfeer van die tijd te omschrijven en over te brengen aan jongeren. "De mensen waren toen zeker niet aardiger, maar iedereen wist dat er hard gewerkt moest worden om onze polder op te bouwen. En daar zijn we goed in geslaagd. En dat stemt me trots." Hij moet tijdens de tocht denken aan zijn lievelingsoom Harm. "Die had zijn boerderij 'Altijd Zorg' genoemd. Hij nam het leven te zwaar en was rechtlijnig. Maar toch hield ik van die man. Hij liep altijd in een werkpak en op zondag ging hij in smoking naar de kerk en was dan gelukkig. Meer verlangde hij niet. Dat soort mensen bestaat, volgens mij, niet meer."

Schakels aan de Ketting

In 2017 reageerden 75 bewoners op de oproep van Haarlemmermeermuseum De Cruquius om hun favoriete erfgoedplek uit de polder in te sturen onder de naam 'Schakels aan de Ketting'. Ingezonden werd de plek waar de eerste spade de grond in ging voor het graven van de Ringvaart en het verdwenen dorp Nieuwerkerk. Oud-burgemeester Weterings nomineerde de Oude Secretarie waar het gezag haar eerste huis kreeg. Deze en nog meer plekken zijn te zien in de tentoonstelling Schakels met de Ketting, met beeld, film, tekst en objecten. De tentoonstelling schakelt verhalen, plekken van betekenis, zichtbaar of onzichtbaar en bewoners aan elkaar tot een erfgoedroute door de polder. Alle inzendingen zijn te vinden op:

www.schakelsaandeketting.nl

In optocht door Haarlemmermeer, waaronder over de Zuiderdreef.
De tussenstop bij de ijsclub in Nieuw-Vennep.
Een kijkje van dichtbij tijdens de tussenstop in Nieuw-Vennep.
De tussenstop bij de ijsclub in Nieuw-Vennep.
Oude tijden herleven een beetje tijdens de trekkerrit.
Een tussenstop bij de ijsclub in Nieuw-Vennep geeft toeschouwers de gelegenheid de tractoren goed te bekijken.
Het geluid van ronkende motoren klinkt als vanouds.
In optocht door Haarlemmermeer, waaronder over de Zuiderdreef.
In optocht door Haarlemmermeer, waaronder over de Zuiderdreef.