Column Anke - CO2-compensatie

Column
Anke Steffers.
Anke Steffers. Foto: Mirjam de Vries

Wethouder Jurgen Nobel wil een KLM-bos in Haarlemmermeer aanleggen om de CO-2 uitstoot door vliegtuigen dichterbij huis te compenseren. Ik denk dan; waarom vliegen mensen niet gewoon wat minder vaak?

Waarom ga je voor een weekendje met het vliegtuig naar Portugal? Wat is de reden dat je voor een meeting van een middagje naar Brussel vliegt, terwijl je tegenwoordig zowel mogelijkheden hebt om met elkaar te spreken via digitale communicatietools zoals Skype? Hoezo pak je het vliegtuig naar Parijs terwijl je met de Thalys ongeveer even lang onderweg bent en daarmee een veel milieuvriendelijker vervoersmiddel pakt?

Natuurlijk wil je een aantal keer in je leven een supergave reis maken naar verre oorden. En ja, voor werk moet je soms face-to-face met iemand in overleg. Maar ga toch eens na hoeveel vliegreizen eigenlijk nergens op slaan?

Nu heb ik makkelijk praten; ik houd niet van vliegen. Ik kan op één hand mijn vliegreizen natellen. Eén keer bezocht ik mijn zus die voor werk in Zweden zat en één keer toen zij als uitwisselingsstudent in Noorwegen verbleef. Met een vader die bij KLM werkte, kon ik er met veel korting naartoe vliegen. Verder ben ik drie keer op vakantie geweest met het vliegtuig. Een weekje Barcelona, een weekje Rome en één keer naar Tunesië. En alle vijf keren ben ik er heen of terug uitgeplukt en werd ik gefouilleerd en doorgelicht. Nog een reden dat ik een hekel aan vliegen heb…

Maar goed, ga het eens even na bij je zelf. Is een weekendje zon nu echt nodig? Zeker met de hete zomers die Nederland inmiddels kent. Moet je voor die meeting echt letterlijk samenkomen? Of zou je die ene werkmiddag misschien kunnen combineren met een langere vakantie?

Want de oplossing om CO2 te verminderen, is zo enorm simpel. Pak gewoon wat minder vaak het vliegtuig.

ankesteffers@rodi.nl