Extra toezicht na zoveelste overval bij Haverhals in Zwanenburg

Nieuws
Haverhals opnieuw slachtoffer brutale overvallers. (Foto: Eric van Lieshout)
Haverhals opnieuw slachtoffer brutale overvallers. (Foto: Eric van Lieshout) rodi.nl

ZWANENBURG - D66-fractievoorzitter Joost Koomen heeft bij de raadsvergadering van afgelopen donderdag aandacht gevraagd voor de zoveelste overval op kleding- en sportschoenwinkel Haverhals in Zwanenburg. Koomen wilde van portefeuillehouder burgemeester Onno Hoes weten op welke manier deze getroffen ondernemer geholpen kan worden en wat de burgemeester wil doen om dit soort overvallen in de toekomst zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Burgemeester Onno Hoes antwoordde dat politie en toezichthouders van de gemeente extra toezicht zullen houden bij kledingwinkel Haverhals in Zwanenburg. Ondernemer Haverhals, die vorig jaar december ook al te maken had met een overval op zijn winkel, was vorige week namelijk de dupe van zowel een mislukte ramkraak in de nacht van maandag op dinsdag alsmede een overval op woensdagmorgen. De nachtelijke ramkraak mislukte, omdat Haverhals onder meer met veiligheidsglas maatregelen had genomen tegen ramkraken. Woensdagmorgen drongen drie overvallers rond 11.30 uur de winkel binnen, maar eigenaar Haverhals wist de drie overvallers met een hockeystick de winkel uit te slaan. Vervolgens zijn de drie overvallers met een Noord-Afrikaans uiterlijk op een zwarte scooter gevlucht in de richting van Halfweg.

Meer cameratoezicht
Burgemeester Hoes zei verder tijdens de raadsvergadering dat hij met mensen van de gemeente en de politie contact heeft gehad met Haverhals. De winkelier is hierbij een gratis scan is aangeboden om te kijken of zijn winkel nog beter beveiligd kan worden. Daarnaast komt er volgens Hoes ook meer cameratoezicht op de brug tussen Zwanenburg en Halfweg. Verder gaf Hoes te kennen in deze zaak eerlijk en open te willen zijn en dat hij Haverhals heeft gezegd dat de gemeente niet financieel kan bijdragen in extra veiligheidsmaatregelen voor zijn kledingwinkel, omdat dit volgens hem de eigen verantwoordelijkheid van een ondernemer is. Ook vertelde Hoes dat de minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus, eveneens contact heeft gehad met winkelier Haverhals. Heel toevallig had Grapperhaus daarvoor al een afspraak met Haverhals staan om de vernieuwde winkel binnenkort te komen openen.