MEERGroen wil meer pop-upparkjes

Nieuws
MEERGroen wil meer pop-upparkjes
MEERGroen wil meer pop-upparkjes rodi.nl

HOOFDDORP – Onlangs stond in het Nieuwsblad Haarlemmermeer een column van redacteur Peter Out over het ontbreken van gezellige horecapleinen in Hoofddorp-centrum. Hij had daarbij eveneens kritiek op de in zijn ogen aftandse zwarte bloembakken met 'zielige boompjes en kruiden' op het Polderplein in het winkelcentrum van Hoofddorp.

Frank van der Laan zegt als directeur van de Stichting MEERGroen het niet eens te zijn met de kritiek van Out op de bloembakken met boompjes en kruiden op het Polderplein. Van der Laan: “Ondanks het feit dat deze bakken inderdaad niet hufterproof zijn, vind ik het project met de (250!) fruitbomen in kisten en de plantenbakken in het centrum van Hoofddorp behoorlijk geslaagd. Met groen wordt de ambiance meteen een stuk vriendelijker en socialer. En levend groen helpt ook heel goed om de hitte stress in versteende gebieden te reduceren voor nu en in de toekomst. Dus wat mij betreft zouden er veel meer en voor al grote bomen overal mogen komen. Dat is beter dan overal de airconditioning maar op maximaal te zetten.

Vergroeningsprojecten

Verder zouden er van mij meer vergroeningsprojecten in de stedelijke gebieden van de gemeente Haarlemmermeer mogen komen. Een goed voorbeeld van zo’n vergroeningsproject is het zogenaamde Pop-Up parkje voor het Raadhuis in Hoofddorp. Samen met de ondernemers/winkeliers vereniging hebben we de afgekeurde skatebaan op deze locatie vorig jaar kunnen omtoveren tot de groene oase dat het nu is. Nadat het twee groenbedrijven eerst niet lukte om op deze plek iets behoorlijks neer te zetten wat ook hufterproof was, is dit parkje in het voorjaar van 2017 door de vrijwilligers van stichting MEERGroen in zes weken tijd vormgegeven tot een mooi pop-upparkje. En op dit, zo’n beetje meest vandalisme gevoelige plekje van de Haarlemmermeer, heeft het parkje op een fantastische manier standgehouden en is op deze locatie bijna het hele jaar door bloei en fruit te zien. Dit komt omdat MEERGroen geen uurtje-factuurtje-bedrijf is, maar een sociale onderneming. Een organisatie met mensen die niet doen wat verplicht is, maar doen wat goed is voor de natuur.”
Voorbeeldparkje

Dit parkje in hartje Hoofddorp is daar een goed voorbeeld van dat in mijn optiek overal navolging verdient. Om dit park zo te houden doen wij elke 14 dagen een onderhoudsbeurt en soms een keer extra als dat nodig is. De tweede truc is het gebruikmaken van de krachten van de natuur. Zoals het hufterproof maken door het plaatsen van stekelstruiken en brandnetels, die niet uitnodigen om overal doorheen te lopen en bloemen en struiken te beschadigen. Ook het maken van een scheiding tussen houtsnipperpaden en bloemvakken met zo’n 1.800 paaltjes helpt veel. Veel vandalisme gebeurt namelijk niet eens bewust, maar komt door onnozelheid en daarbij het verschil niet te zien tussen een pad en een vak met bloemen. Als MEERGroen zouden we in Haarlemmermeer in elke wijk en winkelcentrum, en samen met de wijkraden en bewoners, dit soort pop-parkjes en natuurspeelplekken willen maken. Wij hebben de expertise en materialen, maar missen alleen de lokale handjes en de toestemming en wat budget van onze gemeente Haarlemmer om echt aan de gang te gaan. Misschien kan de gemeente hier beleid voor maken. Dat is namelijk ook goed voor de sociale cohesie, maatschappelijke betrokkenheid, biodiversiteit, educatief , recreatie, klimaatbestendigheid, motorische vaardigheden van de jeugd en vast nog wel meer!