Raadsleden voor bouw Hyde Park in Hoofddorp

Nieuws
Raadsleden voor bouw Hyde Park in Hoofddorp
Raadsleden voor bouw Hyde Park in Hoofddorp rodi.nl

HOOFDDORP – Een groep omwonenden van het toekomstige Hyde Park in Hoofddorp waren afgelopen donderdag luidruchtig aanwezig bij de stemming van de gemeenteraad over de bouw van Hyde Park. De omwonenden stonden bij een groot televisiescherm in de Burgerzaal en applaudiseerden bij raadsleden die tegen deze plannen stemden en gingen boe-roepen bij raadsleden die voor deze plannen stemden. Na de stemming bleek dat een grote meerderheid van de raadsleden voor de bouw van Hyde Park was.

Volgens de omwonenden zijn zij helemaal niet tegen bouwplannen op deze locatie, maar zijn zij alleen tegen het bouwvolume van zo’n 3.500 tot 4.000 woningen op deze relatief kleine plek. Zij zijn daarbij bang dat het huidige rustige karakter van hun woonomgeving totaal verandert. Verder zijn de omwonenden niet te spreken over het aantal woonlagen in de nieuwe plannen van de ontwikkelaar. Bij eerder voorgelegde plannen bij de inspraakavonden ging men nog uit van maximaal acht bouwlagen, maar in de nieuwe plannen gaat de ontwikkelaar zonder enig overleg met de omwonenden opeens uit van hoge flats met wel 14 etages. Flats die direct aan de rand van het bouwproject zijn gesitueerd vlak bij de huizen van de omwonenden. Dit leidt volgens de omwonenden tot vermindering van hun woongenot en waardedaling van hun huizen. Daarbij zijn zij ook bang voor verkeers- en parkeerproblemen. Zo zal door de toegenomen drukte de verkeersonveiligheid in de omgeving toenemen en zullen er parkeerproblemen in de buurt ontstaan. Bij deze bouwplannen zal namelijk een extreem lage parkeernorm van 0,3 parkeerplek per woning gehanteerd worden, terwijl men normaal gesproken van 2 tot 2,5 parkeerplekken per woning uitgaat.

In de maling genomen

Tijdens de eerdere inspraakavond van donderdag 12 juli was het ook al onrustig door een bezoek van boze tegenstanders aan de raadsvergadering. Ook waren er diverse omwonenden die als insprekers de raad mochten toespreken. Hierbij stelde inspreker Margret Bodegom dat de omwonenden zich in maling genomen voelden. Bodegom: “Bij de inspraakavond voor het project Hoofddorp Centraal werd een heel andere maquette getoond van woonproject Hyde Park dat op kantorenpark Beukenhorst-West moet komen. Later verscheen het nieuwe huidige plan met zeer grote woonkolossen. Blijkbaar hebben de verantwoordelijke wethouders voor het grote geld gekozen. Dit project hoort niet thuis op deze plek in Hoofddorp." Inspreker Bodegom vroeg de raad de huidige plannen terug te draaien, want anders nemen de omwonenden juridische stappen.” Diverse insprekers spraken die avond dan ook van een 'megalomaan' project dat liever vandaag dan morgen naar de prullenmand moet worden verwezen. Bij de raadsvergadering van afgelopen donderdag 19 juli bleek dat de tegenstanders van de huidige plannen voor Hyde Park het merendeel van de raad niet aan hun kant hadden kregen.
Meeste raadsleden positief

Ondanks enkele kritische kanttekeningen, stonden de meeste raadsleden positief tegenover de nieuwbouwplannen. Diverse raadsleden gaven te kennen dat hun fracties vooral blij zijn met de 800 sociale huurwoningen die straks in Hyde Park komen. Wethouder Adam Elzakalai zei in de raadsvergadering van donderdag 12 juli nog dat het college absoluut niet doof is voor de protesten van de omwonenden, maar dat daarentegen een groot tekort is aan huurwoningen in Haarlemmermeer. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water noemde het project 'een verrassing van de markt'. Volgens haar heeft een projectontwikkelaar lege kantoren in Beukenhorst opgekocht met als doel om op deze locatie een nieuwe woonwijk te realiseren. Verder zei Steffens graag in gesprek te willen blijven met de omwonenden, maar dat men niet alleen rekening wil houden met de belangen van omwonenden, maar ook rekening wil houden met de belangen van mensen die op zoek zijn naar een woning in Hoofddorp.