MEERGROEN - `De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat`

Nieuws
MEERGROEN ‘De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat’
MEERGROEN ‘De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat’ rodi.nl

Regio - De Stichting MEERGroen werkt bijna dagelijks aan projecten in onze groene leefomgeving. Oprichter Franke van der Laan en vrijwilligers bij MeerGroen doen vanaf deze plek regelmatig verslag van de werkzaamheden van MEERGroen. Deze week: Marc van der Tang.

Mijn naam is Marc van der Tang en ik ben chefkok bij restaurant Den Burgh in Hoofddorp. Zo’n zeven jaar geleden bouwde ik samen met mijn vader mijn eerste hobbykas in mijn achtertuin, maar zeven jaar later is mijn moestuinhobby bij restaurant Den Burgh een klein beetje ‘uit de hand gelopen’. Begin maart van dit jaar zijn we namelijk in samenwerking met de stichting MEERGroen begonnen met het aanleggen van een moestuin voor de deur van ons restaurant. Momenteel staat daar zo’n 600 m2 aan groenten, fruit, eetbare bloemen en nog vele andere producten in onze tuin. Prachtig hoe we de krachten kunnen bundelen aan kennis, connecties, maar ook culinaire kennis om dit samen zo snel te kunnen realiseren. En nog mooier is het eindresultaat. We zitten nu midden in de ‘zomerspits’ en halen echt elke dag kratten met groenten uit onze eigen tuin. Het dwingt ons in de keuken om nog creatiever te werken om alles te verwerken. Hierdoor ontwikkelen we ook gerechten die er anders niet hadden geweest. Onze samenwerking met MEERGroen is dus een echte win-win situatie voor alle partijen!

Franke van der Laan doet verslag
De afgelopen week was weer zo’n typische laatste week voor de zomervakantie. In zes gemeentes zijn we als MEERgroen actief en we proberen steeds meer vrijwilligers te vinden en meer groengebied in beheer te krijgen. Dat is een proces wat soms heel snel en soepel kan verlopen, maar meestal is het een eindeloos heen en weer gepraat met de eigenaren van terreinen (meestal gemeentes). Toestemming krijgen om ergens aan de gang te gaan is meestal niet zo moeilijk, maar om een werkbare vergoeding te krijgen meestal wel. Vaak worden we daar zo moe van dat we na één of twee jaar maar gewoon beginnen om er toch iets leuks van te maken. Zo hebben we na zes jaar circa 40 projecten lopen waarvan er maar zes betaald worden. Voor de andere projecten regelen we op een andere manier geld en gaan we er maar van uit dat respect en waardering nog eens zal komen. Zo’n week voor de vakantie is de druk groter om voortgang te boeken. Zo kwamen er de afgelopen week significante vorderingen voor vijf projecten in Haarlememrmeer, twee in Heemstede en één project in Amstelveen.
Bij MEERGroen komen we altijd handen te kort. Wie geïnteresseerd is om als vrijwilliger te komen meehelpen, kan contact met ons opnemen via: info@stichtingmeergroen.nl