Vier dagen Hoofddorp Aan Zee - `Vakantiegevoel in een inspirerende omgeving`

Nieuws
Sjors van der Vlugt (links) met enkele leden van zijn Hoofddorp Aan Zee-team. (Foto: Rodi Media)
Sjors van der Vlugt (links) met enkele leden van zijn Hoofddorp Aan Zee-team. (Foto: Rodi Media) rodi.nl

HOOFDDORP – Het afgelopen weekend konden kinderen van 12 tot en met 15 jaar in Hoofddorp weer deelnemen aan het vakantieproject Hoofddorp Aan Zee. Dit vakantieproject van vrijdag 20 tot en met maandag 23 juli is een initiatief van PierK in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Met Hoofddorp Aan Zee willen ze kinderen die tijdens de zomervakantie voornamelijk thuisblijven, toch een leuk vakantiegevoel bieden.

Na het succes van vorig jaar, is het vakantieproject dit jaar weer terug op een vrolijk versierd weilandje nabij de kinderboerderij in het centrum van Hoofddorp. De organisatie van Hoofddorp Aan Zee is grotendeels in handen van Hoofddorper Sjors van der Vlugt die als jongeren- en welzijnswerker betrokken is bij PierK in Hoofddorp. Van der Vlugt: “Ik ben namens PierK weliswaar de organisator van dit vakantieproject, maar zonder ons geweldige team van kunstenaars, welzijnsbegeleiders en andere professionals zou het mij niet lukken om van dit project een succes te maken. Zelf vind ik Hoofddorp aan Zee een fantastisch project waarbij ik het woord ‘verbinden’ hierbij graag met hoofdletters schrijf. Want naast een paar dagen echt vakantieplezier, ontstaan hier ook vriendschappen. Verder is bij dit vakantieproject met kinderen werken één groot feest. De kinderen zijn namelijk heerlijk ontspannen en geven ons min of meer opdrachten met betrekking tot hetgeen zij graag willen doen. Verder kunnen ze hier heerlijk kind zijn, maar ondertussen ook lekker zelfstandig denken en problemen oplossen.

Kinderen Aan Zee

Het vakantieproject ‘Hoofddorp Aan Zee komt voort uit het landelijke initiatief ‘Kinderen Aan Zee’ en is bedoelt om kinderen die niet of soms kort op vakantie gaan, toch een vakantiegevoel te bieden in een inspirerende omgeving. Natuurlijk hebben we met de kinderen afspraken gemaakt over wat wel en wat niet kan en dit ook samen op vlaggetjes geschreven die op het terrein hangen. De kinderen zijn verder helemaal vrij in hun keuzes wat de activiteiten betreft. Zo zegt niemand wat ze op een dag moeten doen, maar krijgen ze bij de activiteiten die ze zelf kiezen we ondersteuning van de aanwezige kunstenaars en andere leden van ons vakantieteam. Het concept van Kinderen Aan Zee is ooit bedacht in Alkmaar en verspreid zich als initiatief steeds meer over heel Nederland. Sinds vorig jaar dus ook in Hoofddorp onder onze eigen naam Hoofddorp Aan Zee. Bij dit vakantieproject zijn naast PierK ook diverse andere partijen betrokken zoals de Kinderboerderij die hun weilandje hiervoor beschikbaar stellen, Sportservice die allerlei sportactiviteiten organiseert, Maatvast, Stichting Leergeld en de organisatie Jongeren op gezond gewicht. Daarnaast krijgen wij ook steun van bedrijven zoals de Albert Heijn in Hoofddorp-centrum die het gezonde eten en drinken en dus de catering bij Hoofddorp Aan Zee gratis heeft verzorgd. Op het gezellig ingerichte weilandje staan diverse kleine caravans en tenten om de kinderen het nodige vakantiegevoel te bezorgen. In de tenten en caravans kunnen de kinderen meedoen aan allerlei activiteiten zoals schilderen, tekenen, dichten, muziek maken, 3d-printen, een robotje programmeren en met textiel werken. Daarnaast kan met op het terrein sporten zoals boogschieten of andere sporten.
Boot op wielen

Verder kunnen de kinderen met gebruik van diverse soorten gereedschap en klaarliggend oud materiaal hutten bouwen, knutselen of zelfs leren lassen. Vorig jaar hadden we nog een jongen die graag een boot wilde bouwen. Helaas is hier geen vaarwater in de buurt, dus heeft hij maar een boot op wielen gemaakt waarmee hij over ons weiland kon rijden. Op het zonovergoten terrein staan ook een paar oude banken onder een boom waar iedereen heerlijk kan liggen chillen en er zijn kraampjes waar je gratis eten en drinken kan krijgen. Het inschrijfgeld bedraagt bij Hoofddorp Aan Zee éénmalig 25 euro en dat goed is voor alle dagen deelname, lunch en drinken. Mocht het inschrijfgeld een belemmering voor het gezin vormen dan helpt de Stichting Leergeld Haarlemmermeer mee om deelname voor de kinderen toch mogelijk te maken. Na het succes van vorig en dit jaar willen we volgend jaar weer een Hoofdorp Aan Zee organiseren, maar dan naast de huidige groep kinderen van 12 tot met 15 jaar ons ook richten op de wat jongere kinderen van 9 tot met 11 jaar. Ik ga nu zelf met de caravan die op dit weiland staat op vakantie en ga hierna, naast mijn reguliere werk bij PierK, straks ook weer aan slag voor de volgende editie van Hoofddorp Aan Zee in 2019.” Voor meer informatie: www.kinderenaanzee.nl