MEERGROEN - `De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat`

Nieuws
MEERGROEN ‘De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat’
MEERGROEN ‘De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat’ rodi.nl

Regio - De Stichting MEERGroen werkt bijna dagelijks aan projecten in onze groene leefomgeving. Oprichter Franke van der Laan en vrijwilligers bij MeerGroen doen vanaf deze plek regelmatig verslag van de werkzaamheden van MEERGroen. Deze week: Jean Crawshaw.

Mijn naam is Jean Crawshaw en kom oorspronkelijk uit Yorkshire in Engeland. Ik ben gepensioneerd en sinds half juli van dit jaar ben ik vrijwilliger bij MEERGroen. Daarbij help ik bij veel verschillende bezigheden zoals verspenen, planten, wieden en oogsten van groenten in Park 2020 in Hoofddorp. In onze tuinen wordt alleen op een natuurlijke manier omgegaan met planten. Zo gebruiken we bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen. Daarbij kweken wij veel verschillende soorten groenten en fruit zowel buiten in de tuin als in de kas. Toen ik over MEERGroen in de lokale krant las, dacht ik dat dit echt iets voor mij zou zijn. Ik vind dat de Stichting MEERGroen veel doet om bewustzijn te creëren over hoe je moet omgaan met natuur en milieu op een verantwoorde manier. Ook leer ik er zelf nog altijd bij en beleef veel plezier en gezelligheid door samen te werken met een groep mensen die ook om milieu en natuur geven en ondertussen mooi werk verrichten.

Franke van der Laan doet verslag

De afgelopen 14 dagen was de eerste hittegolf van dit jaar. Bij MEERGroen laten de meeste vrijwilligers zich niet door hoge temperaturen van de wijs brengen en gaan ze gewoon door. Die warmte geeft namelijk ook kansen. Want als er voldoende water is, groeien de meeste planten bij hoge temperaturen als kool. Dat werkt vooral goed in onze projecten op de Geniedijk, Park 2020 en Restaurant Den Burgh waar we van het eerder opgevangen oppervlakte- of regenwater kunnen tappen. Verder is in Meermond in Heemstede het maaien en hooien van bramen en riet nog steeds het hoofdbestanddeel van ons werk. Dat hielden we ook bij hoge temperaturen van 35 graden vol door regelmatig in het Spaarne te gaan zwemmen. Ook werden we in Groenendaal verrast met een cadeau van de Groenendaalboswachters. Van hen kregen wij 30 ton beukenstammen, waarvan we de komende maanden een onverwoestbare speelhut gaan maken. De stammenzijn zo zwaar dat ze door kinderen niet te tillen zijn, zodat ze hopelijk niet, zoals het andere speelhout dat daar klaarligt, in het water gegooid zal worden. Ik zet ondertussen vraagtekens bij wat kinderen bezield om op deze manier te ‘spelen’ en welke opvoeding zij hebben gekregen om zo respectloos met alles om te gaan.
Bij MEERGroen komen we altijd handen te kort. Wie geïnteresseerd is om als vrijwilliger te komen meehelpen, kan contact met ons opnemen via: info@stichtingmeergroen.nl