Tips van de dierenspecialist

Nieuws
Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp. (Foto: aangeleverd)
Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

REGIO - Om de lezers van Nieuwsblad Haarlemmermeer te informeren over een goede verzorging van hun huisdier, geeft Ad Hinten van Dierenspeciaalzaak Hoofddorp elke week tips. Het onderwerp van deze week is: Ontwormen van hond en kat.

Wormen zijn een onzichtbaar probleem. Symptomen worden maar zelden gezien bij volwassen dieren en sommige zijn overdraagbaar, zelfs op mensen. Daarom is het belangrijk om je huisdier regelmatig te ontwormen. Maar wanneer? Je kunt ontwormen na een ontlastingonderzoek of een ontwormschema aanhouden. Hoe vaak je moet ontwormen hangt af van de diersoort, het product, de leeftijd en de leefwijze van het dier. Wij houden voor ontwormen de richtlijnen van het Esccap (non-profit organisatie die bestaat uit een groep dierenarts-parasitologen) aan.

Katten

Voor katten is het volgende advies: 1. Kittens; ontwormen met 3, 5, 7 en 9 weken. Hierna maandelijks tot een leeftijd van een half jaar, daarna iedere 3 maanden. 2. Zogende poezen; steeds tegelijk met de kittens ontwormen. 3. Volwassen katten; indien ze niet buiten komen, of buiten komen maar geen contact hebben met park, zandbak, (ontlasting van) soortgenoten, speelweide, rauw vlees, slakken of prooidieren, dan 1-2 keer per jaar. Indien de katten wel buiten komen en/of contact met soortgenoten hebben dan 4 keer per jaar. Afhankelijk van de opname van rauw vlees/prooidieren of slakken eventueel vaker.
Honden

Voor honden is het advies: 1. Pups met 2, 4, 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot een leeftijd van een half jaar.. 2. Zogende teven; steeds tegelijk met de pups ontwormen. 3. Volwassen honden; die geen contact hebben met park, zandbak, (ontlasting van) soortgenoten, speelweide, rauw vlees, slakken of prooidieren, dan 2 keer per jaar. Indien honden wel contact hebben met soortgenoten dan 4 keer per jaar. Afhankelijk van de opname van rauw vlees/prooidieren of slakken eventueel vaker.
Honden die leven in gebieden waar vossenlintworm voorkomt (Nederland: Zuid-Limburg, Oost-Groningen) dan maandelijks tegen lintworm behandelen. Indien het middel niet tegen spoelwormen werkt dient men daarnaast ook 4 keer per jaar een middel tegen spoelwormen te geven. Indien lintwormeitjes worden gezien rond de anus of in de ontlasting, deze dan extra ontwormen en vlooien bestrijden. Lintwormen zijn herkenbaar als een soort van rijstkorreltjes in de ontlasting of rond de anus en zijn besmettelijk voor de mens. Bij twijfel kan je voor goed advies bij de dierenspeciaalzaak langskomen, want wij leggen alles graag uit. Vragen aan Ad? Mail: ad@dierenspeciaalzaakhoofddorp.nl