Willem Buser, de bekendste figurant uit Haarlemmermeer - `Stilte , opname, en actie!`

Nieuws
Willem Buser. (Foto: aangeleverd)
Willem Buser. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

DOOR: PETER OUT
HOOFDDORP – De geboren en getogen Hoofddorper Willem Buser hoort de woorden ‘stilte, opname, en actie!’ bijna wekelijks. De 53-jarige Buser is namelijk figurant in vele Nederlandse films en televisieseries en speelt hij diverse rollen bij het straattheater in ons land .
Op een zonnig terras in het centrum van Hoofddorp spreken wij Willem Buser. Volgens Buser ontstond zijn fascinatie voor film en televisie al op jonge leeftijd. Als negenjarig jongetje mocht hij in een televisieprogramma voor de jeugd namelijk vertellen over het beroep van zijn vader. Hij bleef zijn hele leven interesse voor film en televisie houden en zag het als een uitgelezen kans om hier iets mee te doen toen hij hoorde dat ze bij de lokale Omroep van Haarlemmermeer bezig waren om de televisiepoot MeerTelevisie op te zetten. Buser: “Ik had weliswaar een drukke baan bij een autobedrijf waar ik overigens nog steeds werkzaam ben, maar besloot mij toch als vrijwilliger bij MeerOmroep aan te melden om iets met televisie te kunnen doen. Bij MeerTelevisie heb ik veel ervaring bij het maken van televisiewerk opgedaan. Zo heb ik daar het televisieprogramma Meer Op Wielen gemaakt en gepresenteerd. Hierna kwam ik in contact met een casting director uit Hoofddorp die figuranten zocht voor het televisieprogramma Dokter Tinus. Toen mij daadwerkelijk gevraagd werd om hierin als figurant mee te spelen, heb ik deze nieuwe uitdaging direct aangenomen.

Edelfigurant

Mijn werk als figurant/edelfigurant is daarna verder uitgerold tot wat het nu is. Naast mijn gewone werk zie ik het werk van figurant als hobby. Want je krijgt voor dit werk ontvang je maar een kleine vergoeding. Als figurant heb je dikwijls geen actieve rol met tekst, maar als edelfigurant heb je dat meestal wel. Dan heb je een rol met soms een korte tekst en kom je duidelijk of soms zelfs close-up in beeld. Je bent dan bijvoorbeeld de collega van één van de hoofdrolspelers of je doet mee aan een achtervolgingsscène in een crimeserie. Het leuke van mijn figuratierollen vind ik dat je allerlei bijzondere mensen op de set ontmoet en dikwijls op mooie of aparte locaties terecht komt. Omdat ik in die rollen waarschijnlijk nogal realistisch overkom, wordt ik vaak voor de figuratierol van politieagent gevraagd. Veel van mijn opdrachten lopen via casting bureau’s, maar ook krijg ik boekingen binnen via mijn eigen website willembuser.nl Het grappige van figurantenrol is wel dat mensen je soms herkennen en zeggen ik heb je gezien bij die film of die serie, terwijl ik dan allang weer met andere opnames van een film of serie bezig ben. Als figurant/edelfigurant was ik onder meer te zien in dokter Tinus en als journalist in de zaak Menten. Maar ook in GTST en Flikken Rotterdam. In de televisieserie Soof was ik de bloemenman en in Klem politieagent. Nu ben ik net klaar met de serie Keizersvrouwen en de thrillerserie Morten. In films zat ik in Ninja Nanny en in Bumperkleef. Verder zit ik in de bioscoopfilm met Linda de Mol en Elise Schaap. Naast televisieseries en films doe ik ook mee aan straattheater. Daarin speel ik dan bijvoorbeeld een rolletje als een figuur uit de middeleeuwen. Het grappige daarbij is dat vanaf het moment je verkleed bent, je direct al in je rol komt. Verder speel ook straattheater op een evenement in Alkmaar en in de oude vestingstad Kampen. Daarnaast assisteer ik de goedheiligman straks ook bij zijn intocht in Elburg.” Na afloop van het interview moet Willem Buser direct weg, want hij heeft diezelfde middag ook nog een afspraak voor een rol bij een attractiepark in de winterperiode.