Column Sterkliniek - Saté Tapas

Column
Lodewijk Kamps.
Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

Veel dierenliefhebbers laten hun oog vallen op asiel- of zwerfhonden uit Spanje, Griekenland, Turkije of Cyprus oftewel de landen die ons nooit punten geven bij het Eurovisie Songfestival. Via vrijwilligersorganisaties worden deze honden dankzij hun vertederende foto's op websites naar West Europa gevlogen.

door Lodewijk Kamps

De Europese eenwording is op het gezelschapsdierenvlak al een gegeven! Groot pluspunt aan deze migratie is dat die dieren het hier veel beter krijgen. Een minpuntje is toch wel dat we hier insleep van 'Middellandse Zee-ziekten' kunnen krijgen en dat onze asiels vaak ook vol zitten met hele lieve Nederlandse honden (en katten).

De betere organisaties testen de honden door middel van uitgebreid bloedonderzoek op hun gezondheidsstatus voordat ze naar West Europa komen. Zo kreeg mevrouw De Wildt een gezonde kruising uit Cordoba. Op vrijdagavond kon ze hem op Schiphol ophalen. Ze had hem Xavi genoemd en hij was helemaal door het dolle toen hij haar zag. Intens gelukkig gingen ze samen naar huis.

Het werd een onrustige nacht, mede vanwege een zeer luidruchtige buurtbarbecue en doordat Xavi te opgewonden was om te gaan slapen. Ze besloot om zes uur 's ochtends te gaan wandelen en liet hem lekker overal snuffelen. Nog juist zag ze toen hoe hij een in de struiken geworpen kipsatéstok van de buurtbarbecue razendsnel verorberde.

Ze belde mij. Ik besloot haar meteen te laten komen. Van een satéstok zie je niets op een röntgenfoto en zie je niets op een echo. Maar het is wel een levensbedreigend scherp voorwerp. Ik moest Xavi dus, dankzij mevrouw De Wildts scherpe observatie, binnen 14 uur nadat hij in Nederland was al opereren. Welkom in Holland!

Tijdens de spannende ingreep kwam het in tweeën gebroken vlijmscherpe stokje met rafelige punten al snel tevoorschijn. Het had werkelijk zijn dood kunnen betekenen als dat scherpe voorwerp door zijn darmwand was geprikt. Dan ontwikkelt zich een buik- of borstvliesontsteking en wordt het van kwaad tot erger.

Maar vandaag, twee weken later, komt hij springlevend de spreekkamer binnen rennen. Hij had werkelijk nergens last van gehad en zijn wond zag er prima uit. De snelle observatie van de eigenares, ons vlotte ingrijpen en Xavi's goede gezondheid hadden voor dit turbo-herstel gezorgd.

Bij de volgende buurtbarbecue zit Xavi vast opgesloten in zijn bench.